Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, în concerte în Italia, Franţa şi Austria

Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal, va susţine, în perioada iulie-octombrie, mai multe concerte în străinătate, în Italia, Franţa şi Austria, dar şi în România, pe scena Festivalului Internaţional "George Enescu".

530 afișări
Imaginea articolului Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, în concerte în Italia, Franţa şi Austria

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, în concerte în Italia, Franţa şi Austria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Primul eveniment la care va participa Orchestra Română de Tineret va avea loc pe 18 iulie, la Toblach (Dobbiaco) - Italia, în Sala "Gustav Mahler", în deschiderea Festivalului Internaţional "Gustav Mahler". Pe scena acestui festival, Orchestra Română de Tineret va evolua sub bagheta lui Cristian Mandeal, iar solistă va fi pianista Oxana Corjos. În programul acestei reprezentaţii se vor afla lucrări de George Enescu, Richard Strauss şi Gustav Mahler.

Totodată, pe 30 august, la Bucureşti, la Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, Orchestra Română de Tineret va evolua în deschiderea Festivalului Internaţional "George Enescu", alături de Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijor Ion Iosif Prunner, şi de Corul de Copii Radio, în timp ce solistă va fi Sarah Chang. Sub bagheta lui Kristjan Järvi, vor putea fi ascultate: George Enescu - "Rapsodia op. 11, nr. 1 , în La major", Jean Sibelius - "Concertul pentru vioară şi orchestră, op. 47, în re minor", şi Carl Orff - "Carmina Burana".

Pe 2 septembrie, la Aix-en-Provence (Franţa), la Grande Theatre de Provence, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, va prezenta un program de George Enescu, cu "Rapsodia op. 11, nr. 1, în La major" şi "Suita nr. 1, op. 9, în Do major", iar în partea a doua trei celebre lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski: Poemul simfonic "Furtuna", op. 18, Poemul simfonic "Francesca da Rimini", 32, şi Uvertura fantezie "Romeo şi Julieta".

De asemenea, pe 28 octombrie, la Konzerhaus, Viena, tot sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret va prezenta un program cuprinzând George Enescu - "Rapsodia op. 11, nr. 1, în La major", Maurice Ravel - "Rapsodia spaniolă" şi Piotr Ilici Ceaikovski - "Simfonia nr. 6 , op. 74, 'Patetica'".

Participarea Orchestrei Române de Tineret la această serie de turnee are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, fiind anunţată, într-un comunicat remis MEDIAFAX, de Tinerimea Română.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu-Mureş (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) şi Bucureşti (1987 - 2009).

A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", ediţiile 2001 şi 2003. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţională Bască - San Sebastian (2001 - 2008), dirijor permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 - 2003), dirijor oaspete principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant, începând din 2008.

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de Cristian Mandeal.

Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional "Enescu şi Muzica Lumii" de la Sinaia, începând cu anul 2008.

Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". În anii 2012 şi 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internaţional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfăşurat de asemenea, începând din 2011, turnee internaţionale în Franţa, Germania şi Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre, precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus şi Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră din România prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici