Paleologu a promis că va schimba normele de aplicare a Legii 353/2007

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a promis, joi, sindicaliştilor din cultură care au protestat în faţa MCCPN, că va iniţia o nouă Hotărâre de Guvern pentru a promova normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 negociate de sindicate cu Ministerul Culturii, anul trecut.

39 afișări
Imaginea articolului Paleologu a promis că va schimba normele de aplicare a Legii 353/2007

Paleologu a promis că va schimba normele de aplicare a Legii 353/2007 (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ 100 de sindicalişti din cultură au manifestat joi, în curtea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) faţă de Hotărârea de Guvern 1672/2008, privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole.

Sindicaliştii afiliaţi la Uniunea Sindicatelor din ramura Cultură (USRC), Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) şi Federaţia Sindicatelor din Bibliotecile din România (FSBR) au organizat, joi, acţiuni de protest şi la sediile prefecturilor din ţară.

Sindicatele din cultură au reluat astfel protestele faţă de Hotărârea de Guvern 1672/2008, privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole, întrucât negocierile cu Ministerul Culturii nu au avut ca rezultat suspendarea acestei decizii.

La protest au fost prezenţi reprezentanţi ai federaţiilor şi uniunilor sindicale menţionate, ca şi ai sindicatelor Teatrului Bulandra, Teatrului Nottara şi Operei Naţionale Bucureşti. Nu au lipsit nici actori ai Teatrului Naţional, printre care Alexandru Bindea şi Răzvan Oprea.

Theodor Paleologu a apărut în curtea sediului MCCPN la aproximativ un sfert de oră după începerea protestelor. "Prefer negocierile fluierăturilor", a spus ministrul, când mulţimea a început să îl huiduie.

"Vrem dreptate", au scandat protestatarii, cărora ministrul le-a răspuns: "Dreptate este să se huiduie cei care au luat măsura".

"Măsura a fost luată de precedentul ministru. Este ca un cartof fierbinte pe care eu l-am luat în mână. Huiduielile ar trebui să se adreseze altor persoane", a spus acesta.

Theodor Paleologu a promis protestatarilor că va promova proiectul de norme metodologice negociat de sindicate cu Ministerul Culturii şi Cultelor în toamna anului trecut.

Ministrul le-a spus protestatarilor că nu poate abroga Hotărârea de Guvern din decembrie, pentru că "s-ar crea un haos administrativ", dar că va promova, în cel mai scurt timp, proiectul negociat de sindicate cu MCCPN.

"Ne propunem împreună cu colegii dumneavoastră să iniţiem altă Hotărâre de Guvern, pe care o vom promova cât mai rapid", a mai adăugat Paleologu.

Citeşte şi:

Peste o sută de artişti protestează la Cluj

Protest al artiştilor în faţa Prefecturii Alba

Angajaţi ai Teatrului din Deva au blocat accesul directorului în sediu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici