Patriciu, Vântu şi fraţii Micula - pe primele locuri în topul celor mai bogaţi oameni din mass-media

Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi fraţii Micula ocupă primele trei locuri în topul celor mai bogaţi oameni din mass-media, potrivit ediţiei de anul acesta a Top 300 cei mai bogaţi români, publicat, marţi, de revista Capital.

19 afișări
Imaginea articolului Patriciu, Vântu şi fraţii Micula - pe primele locuri în topul celor mai bogaţi oameni din mass-media

Patriciu, Vântu şi fraţii Micula - pe primele locuri în topul celor mai bogaţi oameni din mass-media

Conform clasamentului, patronul trsutului Adevărul, Dinu Patriciu, se află pe primul loc, cu o avere estimată la 3,1 - 3,1 miliarde de dolari.

Dinu Patriciu se află, de asemenea, pe prima poziţie, în Top 300 al celor mai bogaţi români, fiind urmat de Gigi Becali (2,8-3 miliarde dolari) şi Ion Ţiriac, cu o avere estimată la 2,2-2,4 miliarde dolari. Proprietarul grupului Rompetrol a devenit cel mai bogat român la finele lui septembrie, după vânzarea unui pachet de 75% din acţiunile grupului companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, pentru 2,7 miliarde dolari.

Ocupantul poziţiei a doua, Sorin Ovidiu Vântu, care deţine grupul media Realitatea - Caţavencu, are o avere de 2,1 - 2,3 miliarde de dolari. Grupul include posturile TV Realitatea, The Money Channel, Romantica, o reţea de radio, publicaţii cotidiene şi săptămânale şi o agenţie de ştiri.

Cei doi fraţi Micula, care patronează Centrul Naţional Media, ce include posturile Naţional TV, N24, Naţional FM şi Favorit TV, au au avere estimată la 1,9 - 2,1 miliarde de dolari. Realizatorii topului precizează, însă, că cea mai mare partea averii fraţilor Micula provine nu din media, ci din firma European Drinks şi din imobiliare.

Pe poziţia a patra a clasamentului se află familia Păunescu, cu o avere de 1,6 - 1,8 miliarde de dolari. Familia Păunescu este acţionar majoritar al postului de televiziune B1 TV şi la cotidianul Curierul Naţional, prin intermediul companiei Spet. De asemenea, familia deţine o casă de producţie de filme, Mandragora.

Fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia şi Corina Voiculescu, sunt trecute pe poziţia a cincea în topul celor mai bogaţi oameni din mass-media, cu o avere de 0,9 - 1 miliard de dolari. În 2006, Dan Voiculescu şi-a donat, în mod egal, toate acţiunile pe care le deţinea în grupul de firme pe care l-a fondat (ce include, în principal, posturile TV Antena 1, Antena 2, Antena 3) celor două fiice ale sale.

Topul continuă, la poziţia a şasea, cu Adrian Sârbu, care figurează cu o avere estimată la 150 - 200 de milioane de dolari.

Cu o avere cuprinsă între 150 şi 160 de milioane de dolari, familia Prigoană se află pe locul şapte în clasamentul celor mai bogaţi oameni din mass-media. La începutul acestui an, Silviu Prigoană a vândut 45% din acţiunile pe care le deţinea la postul TV Sport către MediaPro. În august, acesta a vândut şi cele 10 procente pe care le deţinea la platforma digitală Max TV, pentru 64 de milioane de euro.

Clasamentul este încheiat de Gheorghe Bosânceanu, proprietarul, printre altele, al publicaţiei locale Cuget Liber, care are o avere de 70 - 80 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici