Premiul Fémina pentru roman străin pe 2015, atribuit scriitoarei Kerry Hudson

Premiul Fémina pentru roman străin, una dintre principalele distincţii literare din Franţa, a fost acordat, miercuri, scriitoarei scoţiene Kerry Hudson, pentru romanul "La couleur de l'eau", apărut la editura Philippe Rey, informează lemonde.fr.

104 afișări
Imaginea articolului Premiul Fémina pentru roman străin pe 2015, atribuit scriitoarei Kerry Hudson

Premiul Fémina pentru roman străin pe 2015, atribuit scriitoarei Kerry Hudson

"La couleur de l'eau" ("Thirst" în limba engleză, n.r.) este cel de-al doilea roman scris de Kerry Hudson, o scriitoare scoţiană, în vârstă de 35 de ani.

Profund afectate de viaţa dură şi evocate fără elemente pitoreşti, personajele din roman posedă însă o energie specială, care contribuie la succesul acestei cărţi, ce descrie violenţa reţelelor de prostituţie. Plecată din Rusia pentru a trăi o viaţă mai bună la Londra, Alena este imediat integrată într-o astfel de reţea. Atunci când reuşeşte să scape, face cunoştinţă cu Dave, un paznic căruia îi ascunde trecutul ei de prostituată, temându-se să nu piardă afecţiunea acestuia. Combinând cu isteţime povestea unei iubiri incipiente cu aceea a unui trecut dificil, Kerry Hudson descrie cu măiestrie atât teama, cât şi entuziasmul, dar şi coexistenţa, vulnerabilitatea şi curajul unor oameni din timpurile noastre.

Kerry Hudson este o tânără scriitoare scoţiană, care locuieşte în prezent la Berlin, interesată în special de personaje de la periferia societăţii. Volumul ei de debut, intitulat "Tony Hogan Bought Me an Ice Cream Float Before He Stole My Ma", a fost recompensat cu Scottish First Book Award şi a fost nominalizat la alte cinci trofee literare britanice.

Tot miercuri, premiul Fémina pentru roman francez pe 2015 a fost atribuit scriitorului Christophe Boltanski, pentru volumul "La Cache", publicat de editura Stock.

Premiul Fémina pentru eseu a fost atribuit scriitoarei Emmanuelle Loyer pentru biografia "Claude Lévi-Strauss", apărută la editura Flammarion.

În 2014, premiul Fémina pentru roman străin a revenit scriitoarei israeliene Zeruya Shalev, pentru romanul "Ce qui reste de nos vies", în timp ce premiul Fémina pentru roman francez a fost atribuit scriitoarei haitiene Yanick Lahens, pentru romanul "Bain de lune". Tot în 2014, premiul Fémina pentru eseu a fost atribuit istoricului Paul Veyne, pentru volumul "Et dans l'éternité, je ne m'ennuierai pas".

Premiul Fémina este una dintre cele mai prestigioase distincţii literare acordate în Franţa, alături de Médicis şi Goncourt.

În 2015, sezonul premiilor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 29 octombrie, ex aequo, scriitorilor Hédi Kaddour şi Boualem Sansal, pentru volumele "Les Prépondérants", respectiv "2084", publicate la editura Gallimard.

Marţi, scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole". Tot marţi, premiul Renaudot a fost câştigat de scriitoarea Delphine de Vigan, pentru volumul "D'après une histoire vraie".

Câştigătorul premiului Médicis pe 2015 va fi anunţat joi.

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 12 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici