Premiul literar Cervantes pe 2007, atribuit poetului argentinian Juan Gelman

Premiul literar Cervantes pe 2007, considerat echivalentul premiului Nobel pentru literatură hispanică, a fost decernat, joi, poetului argentinian Juan Gelman, a anunţat ministrul spaniol al Culturii, César Antonio Molina.

3 afișări
Imaginea articolului Premiul literar Cervantes pe 2007, atribuit poetului argentinian Juan Gelman

Premiul literar Cervantes pe 2007, atribuit poetului argentinian Juan Gelman

Dragostea, memoria, durerea şi moartea sunt temele definitorii ale poeziei acestui autor născut în 1930, la Buenos Aires, considerat drept unul dintre cei mai mari poeţi contemporani de limbă spaniolă.

De origine ucraineană, Juan Gelman a luptat cu îndârjire în anii '70 împotriva dictaturilor din Argentina şi Uruguay.

Ameninţat de Alianţa anticomunistă argentiniană (AAA, grup de extremă dreapta activ în anii '70, căruia justiţia argentiniană i-a atribuit aproximativ 1.500 de asasinate), poetul a fost forţat să plece, în 1975, în exil, timp de 12 ani, întâi în Italia, apoi în Franţa şi în Mexic, unde locuieşte de mai multă vreme.

În 1976, fiul său, în vârstă de 20 de ani, şi nora sa însărcinată în şapte luni au fost sechestraţi de militarii argentinieni. Fiul său a fost torturat şi asasinat de militari şi, după 23 de ani de cercetări, poetul şi-a descoperit nepoata în Uruguay, unde a fost crescută de familia unui poliţist. Nora sa face parte din lista lungă de persoane dispărute în timpul dictaturii argentiniene.

Potrivit tradiţiei, premiul în valoare de 90.450 de euro îi va fi înmânat pe 23 aprilie, ziua decesului lui Miguel de Cervantes, celebrul autor al lui Don Quijote.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici