Primul premiu internaţional al literaturii române, primit de Vasile Alecsandri, expus de Ziua Culturii

Cupa de la Montpellier, primul premiu internaţional al literaturii române, primit de Vasile Alecsandri, va fi expusă, în premieră, de Ziua Culturii Naţionale la Muzeul Naţional de Istorie a României.

391 afișări
Imaginea articolului Primul premiu internaţional al literaturii române, primit de Vasile Alecsandri, expus de Ziua Culturii

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune, în premieră, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie, Cupa de la Montpellier, primul premiu internaţional acordat literaturii române pentru poezia „Cântecul gintei latine” a lui Vasile Alecsandri.

Potrivit unui comunicat al MNIR, în 1878, la Montpellier, Societatea pentru studiul limbilor romanice a organizat un concurs literar cu tema „Cântecul latinităţii”, unde au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai tuturor limbilor şi dialectelor de origine latină.

Vasile Alecsandri a aflat despre concurs din presa vremii. După ce a expediat textul poeziei la Marsillia, i-a trimis-o şi lui Negruzzi, care a publicat-o în numărul din iunie al revistei „Convorbiri literare”.

Concursul a avut loc în perioada 22-28 mai 1878, în prezenţa a numeroşi participanţi şi a unor delegaţii oficiale sosite din lumea latină. Toate poeziile înscrise în concurs au fost traduse în limba franceză şi înaintate juriului în plicuri sigilate, anonime. Juriul internaţional, compus din Frédéric Mistral, Alfred de Quintana, Carol de Tourtoulon, Graziadio Ascoli şi Mihai Obedeanu, a decernat marele premiu poeziei „Cântecul gintei latine” (Chant à la race latine) a lui Vasile Alecsandri. Cu acest prilej, a fost interpretat un cântec românesc – „Cântecul gintei latine” – pe o melodie compusă de Filippo Marchetti.

„Din motive de sănătate, Alecsandri nu s-a putut deplasa la Montpellier. Vestea câştigării marelui premiu i-a sosit printr-o telegramă, care-l anunţa că juriul a decis în unanimitate să-i ofere marele premiu. După aflarea veştii, Alecsandri avea să noteze: <Norocul a vrut ca toate poeziile prezentate la concursul de la Montpellier să fie mai slabe decât a mea şi astfel am ieşit învingător. Cu atât mai bine pentru ţară>, dar şi <Nu puţin m-am bucurat de acest triumf, mai cu seamă că el a contribuit la a redeştepta simpatiile confraţilor noştri latini pentru ţara noastră>”, arată reprezentanţii muzeului.

Câştigarea premiului a fost sărbătorită şi în ţară. Numeroase telegrame şi felicitări i-au sosit marelui poet, ziarele epocii i-au dedicat articole omagiale, iar la Bucureşti şi Iaşi au fost organizate festivităţi. În plus, Consiliul Comunal din Iaşi l-a proclamat Cetăţean de Onoare al urbei, a numit o stradă după el (fosta stradă Sf. Ilie) şi a votat alocarea sumei de 5000 de lei pentru un bust.

Poezia, care s-a tradus, încă din timpul festivalului, în franceză, provensală, italiană, germană, a devenit imnul serbărilor, fiind ulterior publicată în revista Societăţii, „Revue des languse romanes”, din mai-iunie 1878, cu traducerea în limba franceză realizată de Frédéric Mistral. Totodată, a fost publicată şi în ţară (în variante puţin modificate): „Presa” (16 mai), „Răsboiul” (17 mai), „Timpul” şi „Steaua României”, (18 mai), „Familia” (21 mai).

Patru ani mai târziu, Alecsandri a reuşit să ajungă la Montpellier unde, în cinstea lui, a fost organizată o serie de manifestaţii. De aici s-a deplasat la Avingon unde a fost primit cu toate onorurile şi apoi la reşedinţa de vară a poetului Frédéric Mistral unde a primit cupa şi o fotografie cu dedicaţie.

În anul 1932, cupa a fost donată statului român de către fiica poetului. Aflată în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, aceasta are pe una din feţe Lupoaica şi deviza: Surge luce (Înalţă-te spre lumină!), iar pe cealaltă emblema Societăţii şi inscripţia (în provensală): Ses ascondoutz mas non ses mortz (Suntem ascunşi, dar nu suntem morţi!)

Exponatul va putea fi admirat la Muzeul Naţional de Istorie a României până la finalul lunii ianuarie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici