Promovarea Statutului lucrătorului cultural profesionist, finanţată în cadrul PNRR

Ministerul Culturii a organizat marţi, la Teatrul Naţional Bucureşti, un prim eveniment dedicat promovării Statutului lucrătorului cultural profesionist.

260 afișări
Imaginea articolului Promovarea Statutului lucrătorului cultural profesionist, finanţată în cadrul PNRR

Promovarea Statutului lucrătorului cultural profesionist, finanţată în cadrul PNRR

Propunerea legislativă elaborată în cadrul Reformei 3 - Reformarea sistemului de finanţare a sectorului cultural şi finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 11 - Turism şi cultură vizează maximizarea potenţialului creativ al lucrătorilor culturali şi menţinerea activă a acestora pe piaţa muncii, dar şi dezvoltarea sectoarelor culturale şi creative şi creşterea contribuţiei lor economice, transmite Ministerul Culturii.

„Una dintre reuşitele de care ne putem bucura este actualizarea statutului lucrătorului cultural, la nivelul anului 2023, cu sprijinul fondurilor europene. Cred că părerea fiecăruia dintre cei vizaţi de schimbarea legislativă ne va ajuta să putem propune un act normativ funcţional. Ne aflăm în situaţia în care avem foarte mulţi lucrători culturali care nu sunt prinşi într-un sistem care să le asigure un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Totodată, sunt şi foarte mulţi freelanceri care au nevoie de mai mult decât poate oferi codul muncii. Statutul lucrătorului cultural profesionist va introduce mai multe drepturi decât le-a avut vreodată cineva care a lucrat în domeniul culturii, în diferite forme, cum sunt, de exemplu, cele de persoană fizică autorizată sau drepturi de autor”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Statutul lucrătorului cultural profesionist propune un cadru coerent de protecţie socială şi fiscală aplicabil unor categorii profesionale atipice ce implică activitatea artistică şi culturală, în prezent reglementate de o legislaţie fragmentată.

Următoarele întâlniri vor avea loc la Iaşi (23 februarie), Timişoara (2 martie) şi Cluj-Napoca (9 martie ).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici