Radio Guerrilla îşi opreşte emisia on air astăzi

Radio Guerrilla îşi opreşte emisia on air luni, la ora 20.00, urmând să emită doar online până în a doua jumătate a lunii octombrie, când echipa postului de radio se va prezenta la un concurs organizat de CNA pentru a putea emite din nou în FM.

3235 afișări
Imaginea articolului Radio Guerrilla îşi opreşte emisia on air astăzi

Radio Guerrilla îşi opreşte emisia on air luni, la ora 20.00

"În doar 2 ore închidem prăvălia în FM. Sperăm doar temporar. Ne veţi putea auzi însă în continuare On Line. On Line, programele Radio Guerrilla, toate programele vor continua, ca şi până acum. Suntem pregătiţi pentru asta, din punct de vedere tehnic. Dar pot apărea o sumedenie de neprevăzute, remediabile. Rămânem pe poziţii, vom continua să facem ce avem de făcut. Eventual, să şi remediem din mers ce-o fi de remediat. Ce vă putem garanta e, însă, că programele vor continua", se spune într-un mesaj postat pe contul oficial de Facebook al Radio Guerrilla.

Potrivit aceluiaşi mesaj, echipa Radio Guerrilla se va prezenta la concursul pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) îl va organiza pentru a primi din nou dreptul de a emite on air, după ce, pe 19 septembrie, CNA a retras toate licenţele Radio Guerrilla deţinute de societatea Realitatea Media SA.

"În a doua jumătate a lunii octombrie, deja ne pregătim să ne prezentăm NOI la concursul CNA. Pentru a ni se acorda NOUĂ licenţele de emisie retrase joia trecută. Licenţe retrase de către CNA din considerente - cum să le zicem - din considerente administrativo-juridice. Nu pentru că am fi comis noi, echipa Radio Guerrilla, ceva atât de grav, din punct de vedere profesional, încât să ne fi calificat la o descalificare profesională. Aşadar, nu-i deloc exclus, e şi probabil, şi posibil să facem, de pildă, şi Crăciunul, şi Anul Nou tot împreună, şi în FM", se mai spune în mesajul echipei Radio Guerrilla, postat pe contul de Facebook al postului de radio.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, în şedinţa din 19 septembrie, să retragă toate licenţele audiovizuale ale Radio Guerrilla, deţinute de Realitatea Media SA, ceea ce implică faptul că postul de radio trebuie să se închidă oficial.

Decizia a vizat toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit) pe care Realitatea Media SA le deţine.

Licenţele terestre ale Radio Guerrilla sunt în Bucureşti, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Dărăbani, Focşani, Iaşi, Olteniţa, Petroşani, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Sulina, Târgu Mureş, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Zalău.

Decizia a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Ulterior, membrii CNA au anunţat că vânzarea la licitaţie de către Realitatea Media a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA din 19 septembrie, Andrei Ţâru, avocatul Realitatea Media SA, a spus că membrii comitetului creditorilor de la Realitatea Media şi-au exprimat intenţia de a încheia contracte de management pentru exploatarea Radio Guerrilla. În acest sens, a fost încheiat un contract între Realitatea Media SA şi Expresiv SA, pentru exploatarea licenţelor Radio Guerrilla de către societatea Expresiv, pentru o sumă de 6.500 de euro pe lună, dar contractul nu a fost încă avizat de judecătorul sindic, fapt pentru care nu îşi produce încă efectele.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus, însă, că acest contract este datat 14 august şi îşi produce deja efectele. "Deja Realitatea Media a dat în exploatare, contra 6.500 de euro pe lună, Radio Guerrilla (...) Noi apărăm interesul public care doreşte Radio Guerrilla, apărăm interesul realizatorilor (...) CNA îi va apăra ca să nu îi jecmăniţi de bani şi vor rămâne cu Radio Guerrilla pe piaţă", le-a spus Laura Georgescu reprezentanţilor Realitatea Media.

Legislaţia audiovizualului interzice ca o licenţă deţinută de o societate să fie exploatată de către o altă societate. Acesta a fost, în fapt, principalul motiv pentru care CNA a retras licenţele Radio Guerrilla: faptul că licenţele Radio Guerrilla au început să fie exploatate, fără acordul CNA, de către Expresiv SA şi nu de către deţinătorul legal, Realitatea Media.

Pe de altă parte, în şedinţa din 19 septembrie, Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla, şi-au exprimat intenţia de a prelua ei licenţele retrase, după ce le vor câştiga la un concurs organizat de CNA.

"Ideea obsesivă de la care explorăm toate căile este de a ţine acest radio în viaţă cu tot ce suntem noi în stare: dacă trebuie să-l cumpărăm, îl cumpărăm, dacă trebuie să ne batem pentru el, ne batem pentru el. Am trăit consecinţele insolvenţei (Realitatea Media, n.r.), a nenumăratelor procese cu nenumăraţi creditori, proprietari (...) Ceea ce vrem noi este ca clasa muncitoare din Radio Guerrilla să rămână în Radio Guerrilla şi eventual să devină şi proprietarul Radio Guerrilla", a spus şi Liviu Mihaiu.

"Inclusiv aţi accepta să retragem licenţa (Radio Guerrilla, n.r.) şi peste 45 de zile să veniţi la concurs să le obţineţi?", l-a întrebat Laura Georgescu pe Liviu Mihaiu. Ea a făcut referire la faptul că CNA a anunţat deja, din data de 17 septembrie, că va organiza, începând din 28 octombrie, un concurs pentru atribuirea a 46 de licenţe radio. Astfel, Laura Georgescu a sugerat că, alături de cele 46 de licenţe deja anunţate, la concurs vor fi scoase şi licenţele pe care a emis Radio Guerrilla.

Liviu Mihaiu a confirmat interesul de a participa la acest concurs.

În cazul în care CNA va decide să scoată la concurs şi licenţele pierdute de Radio Guerrilla în luna octombrie, vor fi vizate doar cele 23 de licenţe terestre, licenţa de satelit având un alt statut din punctul de vedere al legislaţiei audiovizuale, au explicat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai CNA.

Postul Radio Guerrilla a început să emită în Bucureşti, pe 29 noiembrie 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici