RCS&RDS cere daune de 100 de milioane de euro de la Antena TV Group

RCS&RDS a notificat Antena TV Group să plătească 100 de milioane euro, "cu titlul de daune materiale şi morale", pentru prejudiciile materiale şi morale produse companiei de telecomunicaţii, în urma "campaniei media de denigrare" desfăşurate prin televiziunile şi celelalte canale media ale Intact.

133 afișări

Informaţia apare într-o notificare remisă Antena TV Group SA (fosta SC TV Antena 1 SA) de către RCS&RDS şi datată 30 martie 2011. Notificarea a fost transmisă de către RCS&RDS şi la Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Concurenţei.

CNA a invitat la şedinţa de joi a Consiliului conducerile Antena TV Group şi RCS&RDS, pentru a discuta despre litigiile în care cele două societăţi sunt implicate, care ar avea la bază şi modul în care acestea interpretează principiul must carry din Legea audiovizualului. Discuţia a fost amânată însă, pentru că la şedinţă nu a putut participa conducerea Antena TV Group.

În notificarea transmisă Antena TV Group SA şi CNA, se spune că RCS&RDS a cerut insolvenţa Antena TV Group SA, printr-un dosar înregistrat în luna martie, la Tribunalul Bucureşti, Secţia a-VII-a Comercială, având de recuperat o sumă de 1,81 de milioane de lei de la societatea controlată de familia Voiculescu.

SC RCS & RDS SA a solicitat Tribunalului Bucureşti, în 4 martie, deschiderea procedurii insolvenţei în cazul societăţii Antena TV Group SA, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti (TB). Obiectul cauzei dosarului este "procedura insolvenţei - societăţi pe acţiuni", iar materia juridică - "faliment". Termen de judecată stabilit de Tribunalul Bucureşti este 31 mai 2011.

Potrivit adresei trimise de RCS&RDS la CNA, în acest caz, RCS&RDS are de recuperat de la Antena TV Group SA o sumă de 1.810.369,54 de lei.

Totodată, RCS&RDS susţine că are de recuperat de la Antena TV Group SA echivalentul în lei al sumei de 2.472.353 de euro, la care se adaugă dobânda legală. Potrivit RCS&RDS, această sumă face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VI-a Comercială. În acest caz, termenul de judecată stabilit de Tribunalul Bucureşti este 21 septembrie 2012, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti (TB).

În notificarea remisă Antena TV Group şi CNA, semnată de Ioan Bendei, administrator RCS&RDS, se spune că "este de notorietate faptul că, în ultima perioadă, Antena TV Group, prin intermediul posturilor audiovizuale şi al altor canale mass-media, a iniţiat, cel mai probabil la comanda persoanelor care controlează Grupul Intact Media, o campanie de denigrare a societăţii RCS&RDS SA".

În adresă se mai spune că, "prin repetatele ştiri, reportaje, materiale, emisiuni etc. fabricate la comanda persoanelor care controlează Grupul Intact Media şi difuzate cu obstinaţie prin intermediul posturilor audiovizuale şi altor canale mass media din cadrul Grupului Intact Media, ştiri, reportaje, materiale, emisiuni etc cu un caracter vădit şicanator, s-a realizat denigrarea şi afectarea imaginii publice a societăţii RCS&RDS SA, Antena TV Group încercând să creeze opresiune atât asupra societăţii RCS&RDS SA, cât şi asupra diferitelor autorităţi şi persoane publice".

Totodată, în adresa remisă CNA, RCS&RDS spune că a plătit către Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) o sumă de 10.000.000 de lei, "aferentă cotei părţi datorate de către Antena TV Group (fostă TV Antena 1 SA), sumă în schimbul căreia Antena TV Grop s-a obligat să difuzeze publicitate pentru RCS&RDS SA". "(...) însă, în stilul caracteristic al Antena TV Group, aceasta nu şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile asumate, refuzând să mai difuzeze publicitate pentru RCS&RDS SA, deşi la începutul anului 2010 mai datora societăţii noastre o sumă de aproximativ 700.000 de euro plus TVA", spune RCS&RDS.

În plus, potrivit adresei RCS&RDS, "firmele Grupului Intact Media au beneficiat de servicii de comunicaţii electronice din partea societăţii RCS&RDS SA, în schimbul cărora urmau să presteze servicii de publicitate, însă şi de această dată, în stilul caracteristic, pentru datoriile acumulate, de aproximativ 1,8 milioane de lei, aferente unei perioade de circa 14 luni, firmele grupului Intact Media au refuzat să-şi execute obligaţiile în contrapartidă".

Totodată, RCS&RDS notifică Antena TV Group SA să înceteze imediat "difuzarea de ştiri, reportaje, materiale, emisiuni prin care RCS&RDS SA este prejudiciată moral sau material". În plus, RCS&RDS notifică Antena TV Grup să plătească, în termen de cel mult două zile de la data notificării (30 martie 2011), suma de 100.000.000 de euro "cu titlul de daune materiale şi morale, pentru gravele prejudicii materiale şi morale produse în urma campaniei media prin care posturile audiovizuale şi celelalte canale media ale Grupului Intact Media au denigat, au afectat reputaţia şi imaginea publică a societăţii RCS&RDS".

De cealaltă parte, şi Antena TV Group SA a cerut, în 1 martie, insolvenţa companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti, Secţia a-VII-a Comercială, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti (TB). Obiectul cauzei dosarului este "procedura insolvenţei - societăţi pe acţiuni", iar materia juridică - "faliment".

Termenul de judecată stabilit de Tribunalul Bucureşti este 17 mai 2011.

În 1 martie, surse au declarat pentru MEDIAFAX că Antena TV Group are de recuperat de la RCS & RDS o creanţă de 2,1 milioane lei, inclusiv TVA. Suma reprezintă banii pe care RCS&RDS ar fi trebuit să îi plătească Antena TV Group pentru retransmisia televiziunilor Antena 3 şi Euforia TV în perioada ianuarie - iunie 2010.

În schimb, în notificarea remisă Antena TV Group de către RCS&RDS, compania de telecomunicaţii susţine că "Antena 3 este un post TV declarat ca făcând parte din categoria must carry, a cărui retransmitere nu poate fi condiţionată din punct de vedere tehnic sau financiar de către radiodifuzor".

Totodată, RCS&RDS transmite CNA că radiodifuzorul Antena 1 şi Antena 3 "condiţionează din punct de vedere financiar" retransmiterea de către RCS&RDS a televiziunilor Antena 1 şi Antena 3.

În acest context, RCS&RDS solicită CNA să adopte o decizie prin care posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 să nu mai facă parte din categoria programelor must carry (obligatorii la retransmisie, n.r.).

În schimb, în 22 martie, Antena TV Group a somat RCS&RDS "să plătească imediat către Antena Group, dar nu mai târziu de data de 31 martie 2011" suma de 60 de milioane de euro, "cu titlul de daune interese pentru retransmiterea către public a canalului de televiziune Antena 1 în sistem de canal de televiziune condiţionat financiar". "În cazul neefecturării plăţii respective, vor fi iniţiate acţiuni în justiţie pentru evaluarea daunelor interese totale şi obligarea la plata acestora de către RCS&RDS", se spune în notificarea transmisă de Antena TV Group companiei RCS&RDS.

"RCS&RDS, în mod constant, a încălcat prevederile cuprinse în articolul 82 din Legea audiovizualului şi a inclus şi menţinut în oferta adresată publicului canalul de televiziune Antena 1, precum şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, fără să menţină şi să indice expres caracterul gratuit al acestor servicii de programe şi fără să creeze mecanismul concret de accesare necondiţionată tehnic sau financiar a canalului de televiziune Antena 1 şi a celorlalte servicii de programe libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ca pachet distinct de servicii de programe", se arată în notificarea remisă de Antena TV Group către RCS&RDS.

Contactaţi de MEDIAFAX în 31 martie, reprezentanţii Intact au declarat că "Antena 1 nu cere bani în plus de la abonaţii RCS&RDS, ci, dimpotrivă, solicită respectarea legii, alcătuirea pentru populaţie de către RCS&RDS a unui pachet de programe «must carry», prevăzute de lege a fi distribuite gratuit".

RCS&RDS ar trebui să alcătuiască un pachet de bază format din posturile prevăzute în principiul must carry, "pentru care să perceapă doar o sumă modică, pentru mentenanţă", să nu mai trateze posturile must carry ca pe posturi plătite şi să nu mai perceapă taxe de la telespectatori pentru acestea, au mai spus atunci reprezentanţii Intact.

În schimb, RCS&RDS, prin notificarea remisă Antena TV Group în 30 martie 2011, a spus că "respinge în mod categoric orice pretenţie formulată de Antena TV Group SA împotriva societăţii RCS&RDS SA".

"Apreciem că, în mod tendenţios şi fără niciun temei legal, se interpretează că, lipsa condiţionărilor tehnice sau financiare, prevăzute în cuprinsul art. 82 din Legea nr. 504/ 2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare (Legea audiovizualului, n.r.), s-ar referi la relaţia dintre distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice şi abonaţii acestor distribuitori", spune RCS&RDS.

Potrivit RCS&RDS, din dispoziţiile articolului 82 ale Legii audiovizualului rezultă că "distribuitorul care retransmite servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice are obligaţia de a include în oferta sa serviciile de programe ale SRTv destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi în jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă".

"Legea audiovizualului nu impune distribuitorilor serviciilor de programe prin cablu obligativitatea de a nu percepe un tarif pentru servicile de programe retransmise, orice altă interpretare neputând fi decât absurdă şi lipsită de orice temei legal", mai afirmă RCS&RDS.

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit, telefonie fixă şi mobilă. Operatorul şi-a început activitatea în urmă cu 15 ani şi este prezent şi pe pieţele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.

Societatea Antena TV Group SA, care operează licenţele televiziunilor Antena 1, Antena 2, Euforia TV şi Antena 1 International, este controlată de familia Voiculescu. Familia Voiculescu controlează şi televiziunea de ştiri Antena 3 prin societatea Antena 3 SA, potrivit site-ului Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici