Realitatea TV şi-a întrerupt emisia pentru 10 minute conform sancţiunii primite de la CNA

Realitatea TV şi-a întrerupt emisia joi între orele 19.00 şi 19.10 ca urmare a sancţiunii decise de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru modul în care a reflectat evenimentele din timpul mitingului diasporei din 10 august 2018.

709 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV şi-a întrerupt emisia pentru 10 minute conform sancţiunii primite de la CNA

Realitatea TV şi-a întrerupt emisia pentru 10 minute conform sancţiunii primite de la CNA

Propunerea de sancţionare prin suspendarea emisiei obişnuite a fost făcută de membrul CNA Radu Călin Cristea (acesta a fost propus membru al Consiliului în 2014, de Guvern).

Decizia de sancţionare a fost luată cu şase voturi pentru din nouă, în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr 504/2002: "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

De asemenea s-au luat în considerare paragrafele 4 şi 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: "(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă". A fost indicat şi punctul 1 al articolului 34 din acelaşi document, "orice persoană are dreptul la propria imagine".

Au contat în decizia CNA şi subpunctele a şi b de la primul punct al articolului 64 din Cod, privind "a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii" şi "b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Sancţiunea aplicată postului de televiziune a fost criticată de politicieni care au vorbit despre cenzură şi încălcarea libertăţii presei. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că sancţiunea aplicată de CNA este fundamentată pe criterii politice şi că instituţia nu trebuie folosită ca un instrument de reducere la tăcere a presei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici