Romane despre sclavi şi bandiţi - recompensate cu National Book Awards

Un roman despre o familie de sclavi înrudită cu preşedintele american Thomas Jefferson şi o nuvelă despre un bandit celebru din Florida se numără printre câştigătorii celei de-a 59-a ediţii a National Book Awards pe 2008, potrivit organizatorilor.

42 afișări
Imaginea articolului Romane despre sclavi şi bandiţi - recompensate cu National Book Awards

Scriitoarea Annette Gordon-Reed

Scriitoarea Annette Gordon-Reed a câştigat premiul National Book pentru non-ficţiune, pentru "The Hemingses of Monticello: An American Family", în timp ce Peter Matthisen a câştigat premiul pentru ficţiune, pentru romanul "Shadow Country".

Romanul lui Gordon-Reed a fost publicat de editura W. W. Norton & Company şi descrie povestea familiei de sclavi Hemingses, începând de la originile ei, în jurul anului 1700, şi până la destrămarea ei, după moartea lui Thomas Jefferson, în 1826.

Într-un roman anterior, scriitoarea Annette Gordon-Reed a lansat ipoteza că fostul preşedinte american Thomas Jefferson ar fi avut mai mulţi copii în urma legăturii sale cu sclava Sally Hemings. Teste ADN realizate de specialişti au stabilit, de altfel, o anumită legătură genetică între cele două familii.

"Shadow Country" a fost publicat de editura Modern Library şi relatează legenda banditului şi, totodată, proprietarului plantaţiilor de trestie de zahăr din Everglades (Florida) E.J. Watson, al cărui destin s-a îndreptat în mod implacabil către o moarte violentă, provocată de vecinii săi.

Juriul a calificat această carte ca fiind "o descriere epică a progresului şi decăderii Americii, poetică, mitică şi devastatoare".

Premiul pentru Cel mai bun volum de poezie a fost acordat lui Mark Doty, pentru "Fire to Fire: New and Collected Poems", publicat la editura HarperCollins, un volum ce constituie o selecţie a celor mai bune poeme ale acestuia.

"În acest volum restrospectiv, un tânăr poet talentat a devenit un adevărat maestru", a fost aprecierea juriului.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici