Semnificaţii istorice pentru data de 9 mai

În 1895, s-a născut Lucian Blaga, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat. În 1956 a fost propus de Rosa del Conte şi de criticul Basil Munteanu, dar se pare că ideea a pornit chiar de la Mircea Eliade, pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. Printre operele sale se numără: "Poemele luminii", "Meşterul Manole", "Cruciada copiilor", "Avram Iancu", "Trilogia cunoaşterii", Trilogia culturii", "Trilogia valorilor"(d. 6 mai 1961).

1311 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru data de 9 mai

Semnificaţii istorice pentru 9 mai (Imagine: Wikipedia)

1502 - Cristofor Columb părăseşte Spania pentru cea de-a patra şi ultima călătorie către "Lumea Nouă"


1877 - Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.


1918 - A încetat din viaţă poetul şi traducătorul George Coşbuc, membru titular al Academiei Române: "Nunta Zamfirei", "Moartea lui Fulger", "El Zorab". (n. 20 septembrie 1866)


1945 - La cartierul general sovietic din Berlin se semnează actul de capitulare necondiţionată a Germaniei - sfârşitul celui de-al doilea război mondial.


1946 - A încetat din viaţă criticul literar Pompiliu Constantinescu (n. 1901)


1960 - Statele Unite ale Americii au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă


1985 - Consiliul European a ales 9 mai ca Ziua Europei, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii".


1990 - A avut loc vizita în România a Maicii Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979.


1994 - Nelson Mandela devine primul preşedinte negru al Africii de Sud.


2005 - Fostul rege al României, Mihai I, a fost decorat de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru acţiunile sale în timpul celui de-al doilea război mondial

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici