Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 octombrie

În 1979, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India. A fondat ordinul Misionarii Carităţii şi, timp de peste 45 de ani a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor carităţii, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

1539 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 octombrie

Semnificaţii istorice pentru 17 octombrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

1849 - A încetat din viaţă compozitorul polonez Frederic Chopin (n. 1 martie 1810)


1897 - S-a născut Ştefana Velisar-Teodoreanu, prozatoare, poetă, traducătoare, soţia scriitorului Ionel Teodoreanu ("Calendar vechi", "Viaţa cea de toate zilele", "Căminul") (m. 1995).


1905 - S-a născut Alexandru Dima, critic şi istoric literar, membru al Academiei Române (m. 1979).


1915 - S-a născut dramaturgul Arthur Miller ("Moartea unui comis-voiajor", "Tortura", "Preţul") (m. 2005)


1918  - S–a născut actriţa americană de film Rita Hayworth (Margarita Carmen Cansino) (m. 14 mai 1987)


1921  - S–a născut Liviu Popa, grafician, scenograf de teatru şi film. A realizat scenografii pentru filmele “Ciulinii Bărăganului”, “D–ale carnavalului”, “Setea”,, “Dacii”, “Tinereţe fără bătrâneţe”, “Felix şi Otilia”, “Zestrea Domniţei Ralu”. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România, în 1972, pentru “Felix şi Otilia” (m. 4 martie 1977)


1923 - S-a născut scriitorul Constantin Bărbuceanu ("Bârlogul lupilor", "Expresul de noapte", "Femei singure") (m. 1995)


1957 - Scriitorul francez Albert Camus a primit Premiul Nobel pentru Literatură.


1983 - A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul Romulus Guga ("Viaţa post-mortem", "Amurgul burghez", "Noaptea cabotinilor") (n. 2 iunie 1939)


1997  - A încetat din viaţă scriitorul James Michener, considerat unul din "giganţii" literaturii populare americane. Romanul său "Tales of the South Pacific" a primit premiul Pulitzer şi a fost ecranizat, devenind un film de succes. ("Centennial", "Hawaii", "Poland", "The Covenant", "Texas")


1998  - Fostul dictator al Republicii Chile, generalul Augusto Pinochet, este arestat în capitala Marii Britanii, la cererea Justiţiei spaniole, care doreşte să–l interogheze în legătură cu crimele comise în perioada în care Chile a fost condusă de regimul militar


1998  - A încetat din viaţă , la 92 de ani, actriţa britanica Joan Hickson, celebră prin rolul Miss Marple dintr–un cunoscut serial poliţist BBC difuzat în peste 30 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici