Semnificaţii istorice pentru ziua de 22 mai

Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi în 28 martie 2005 și au fost ţinuţi ostatici 55 de zile în Irak. Jurnaliştii români au fost eliberați în 22 mai.

256 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 22 mai

Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi în 28 martie 2005 și au fost ţinuţi ostatici 55 de zile în Irak. Jurnaliştii români au fost eliberați în 22 mai (Imagine: Mediafax Foto)

Iniţial, în această cauză au fost trimişi în judecată Omar Hayssam şi Mohammad Munaf - ghidul acestora de la Bagdad, ulterior instanţa dispunând judecarea separată a celor doi.

Hayssam şi Mohammad au fost acuzaţi de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004.

În 26 aprilie 2006, Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis judecarea lui Omar Hayssam în stare de libertate, pe motive medicale.

Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" că sirianul a părăsit ilegal România şi că se află în afara spaţiului naţional, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele său, în 26 iunie, un mandat de urmărire internaţională.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam.



În aprilie 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Munaf la zece ani de închisoare şi interzirea drepturilor pentru alţi cinci ani după executarea pedepsei, fiind acuzat de fapte de terorism, dar a respins cererea de expulzare a acestuia de pe teritoriul statului român după executarea pedepsei.

CAB a mai decis ca Mohammad Munaf să plătească câte două milioane de euro cu titlu de daune morale pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak şi 100.000 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean au demisionat, în 20 iulie 2006, din funcţiile de directori ai Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, respectiv Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, ca urmare a situaţiei create după eliberarea din arest a omului de afaceri sirian.

Anul acesta, la sfârşitul lunii aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a trimis o serie de adrese către Ministerul Justiţiei şi Interpol pentru a afla dacă Omar Hayssam este încarcerat în Siria, aşa cum susţine tatăl său printr-o scrisoare depusă de avocatul sirianului în procesul privind fuga acestuia din România.


1813 - S-a născut compozitorul Richard Wagner. (d. 1883)


1848 - Sclavia a fost abolită în Insula Martinica.


1859 - S-a născut scriitorul Sir Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes. (d. 1930)


1865 - La Viena, s-a încheiat o Convenţie româno-austriacă privind reglementarea serviciului telegrafic.


1885 - A murit scriitorul francez Victor Hugo, membru al Academiei Franceze. (n. 1802)


1900 - Associated Press şi-a început activitatea.


1907 - S-a născut actorul şi regizorul Lawrence Olivier. (d. 1989)


1910 - A murit Jules Renard, romancier şi dramaturg francez. (n. 1864)


1948 - Guvernul Petru Groza îi retrage cetăţenia regelui Mihai I şi altor membri ai familiei regale. În 1997, fostului rege Mihai i se redă cetăţenia română.


1957 - A murit poetul George Bacovia: "Stanţe burgheze", "Comedii în fond", "Plumb" (n. 1881).


1990 - Yemenul de Nord şi de Sud sunt unite şi formează Republica Yemen.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici