Semnificaţii istorice pentru ziua de 26 ianuarie

În 1918, s-a născut Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989. A instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. Iniţial, a reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. A fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989 (m. 25 decembrie1989)

2007 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 26 ianuarie

Nicolae Ceausescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

1388  - Prima menţionare a oraşului-cetate Suceava drept capitală a Moldovei


1699 - S-a încheiat Pacea de la Karlowitz, care a marcat încheierea războiului dintre Imperiul Otoman şi Liga Sfântă. Poarta a recunoscut trecerea Transilvaniei sub stăpînirea Imperiului Habsburgic. Evenimentul este considerat a fi începutul declinului imperiului Otoman şi impunerea Austriei ca mare putere europeană


1788 - Întemeierea primei colonii engleze pe coasta Australiei. (Ziua naţională a Australiei).


1865 - A demisionat guvernul condus de Mihail Kogălniceanu.


1918 - A demisionat guvernul de coaliţie I.I.C.Brătianu-Take Ionescu.


1925 - S-a născut actorul american Paul Newman ("Pisica pe acoperişul fierbinte") (d. 26 septembrie 2008)


1942  - S–a născut compoziorul, orchestratorul, dirijorul şi instrumentistul Ion Cristinoiu (m. 21 noiembrie 2001)


1994 - Guvernul britanic a solicitat înapoierea Ordinului Bath al Majestăţii sale Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, decernat în 1978 lui Nicolae Ceauşescu.


1994 - Teodor Meleşcanu, ministrul român de externe, a semnat la Bruxelles documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru Pace, propus de NATO. România a fost prima ţară semnatară a acestui document.


2000 - Comisia Europeană a aprobat recomandarea privind eliminarea României şi Bulgariei de pe "lista neagră" a statelor ai căror cetăţeni au nevoie de viză de intrare pentru ţările membre ale UE.


2008 - A încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani, George Habash, fondatorul mişcării radicale Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP) care a plănuit mai multe deturnări şi răpiri în numele luptei palestinienilor (n. 2 aug. 1926)


2008 - A încetat din viaţă actorul Christian Brando, fiul lui Marlon Brando (n. 11 mai 1958).


2009 - România şi Irakul au semnat acordul pentru menţinerea a 350 de militari români pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici