"Sergiu.Ianuarie.În fiecare an", despre "omul şi personajul" Sergiu Nicolaescu, la Cinema Studio

Regretatul cineast Sergiu Nicolaescu va fi omagiat, de vineri până duminică, la Cinema Studio din Bucureşti, printr-o serie de evenimente "despre forţa, încăpăţânarea, puterea de muncă, idealismul, dragostea lui de cinema şi de public", reunite sub titlul "Sergiu. Ianuarie. În fiecare an".

104 afișări
Imaginea articolului "Sergiu.Ianuarie.În fiecare an", despre "omul şi personajul" Sergiu Nicolaescu, la Cinema Studio

"Sergiu.Ianuarie.În fiecare an", despre "omul şi personajul" Sergiu Nicolaescu, la Cinema Studio

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, evenimentele, organizate de Fundaţia Sergiu Nicolaescu şi Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), sunt "despre el", un "melanj de imagini", "încremenite sau în mişcare", o "incursiune, călătorie, descoperire".

Evenimentul "Sergiu. Ianuarie. În fiecare an" se va desfăşura, aşa cum o anunţă şi titlul, anual, în luna ianuarie.

"Ai zice că totul s-a sfârşit anul trecut, într-o dimineaţă de ianuarie, când el a plecat/ Ai zice că azi, un an mai târziu, e timpul comemorării. / Tristă. Îndurerată. Tăcută./ Doar că în sufletul, în mintea şi pe retina multor oameni, el încă e./ Spui Sergiu şi restul numelui ţi se completează repede, de la sine. / Sergiu, ianuarie 2014... Sergiu, ianuarie 2015... Sergiu, ianuarie, în fiecare an... / Câtă vreme în sufletul şi-n mintea şi pe retina unor oameni va mai fi el/ Prezent în absenţă./ Şi atunci, aş zice că azi, un an mai târziu, nu e timpul comemorării/ Tristă. Îndurerată. Tăcută. / E doar un moment pentru a ne gândi la el/ Cum va să fie de acum înainte fiecare ianuarie", se arată în materialele care anunţă evenimentele organizate în memoria cineastului Sergiu Nicolaescu.

Astfel, vineri, de la ora 18.00, la Galeriile UCIN din incinta Cinema Studio are loc vernisajul unei expoziţii cu fotografii inedite ale lui Sergiu Nicolaescu.

Totodată, vineri, sâmbătă şi duminică sunt programate, la Cinema Studio, Zilele Filmelor Sergiu Nicolaescu.

Evenimentul debutează vineri, la ora 12.30, cu filmul "Orient Express", iar, de la ora 15.00, va fi proiectată pelicula "Coroana de foc".

Sâmbătă, de la 12.30, va fi proiectat filmul "Capcana mercenarilor", urmat, de la ora 15.00, de "Nea Mărin miliardar", de la ora 17.30, de "Cu mâinile curate" şi, de la ora 20.00, de "Osânda".

În ultima zi din această săptămână vor fi proiectate filmele "Mihai Viteazul", de la ora 10.00, "Ciuleandra", de la 12.30, "Întâlnirea", de la 15.00, "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", de la 17.30, respectiv "Dacii", de la 20.00.

Sergiu Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, au anunţat atunci reprezentanţii Spitalului Elias din Capitală, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012.

Cineastul Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme, în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici