SRR îi desface contractul de muncă unui angajat,pentru materialul pirat în care era ironizat Băsescu

Florin-Mihai Ielcean, regizor tehnic emisie la Radio România Actualităţi (RRA), a fost sancţionat cu "desfacerea contractului individual de muncă", fiind găsit responsabil de intercalarea unui "material pirat", în care era ironizat Traian Băsescu, într-o emisiune difuzată pe 6 decembrie, pe RRA.

150 afișări
Imaginea articolului SRR îi desface contractul de muncă unui angajat,pentru materialul pirat în care era ironizat Băsescu

SRR îi desface contractul de muncă unui angajat,pentru materialul pirat în care era ironizat Băsescu (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Florin-Mihai Ielcean este persoana găsită vinovată pentru incidentul produs în data de 6 decembrie 2009, chiar în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale.

"Comisia de cercetare disciplinară constituită pentru cercetarea incidentului produs în data de 6 decembrie 2009 - care a constat în introducerea frauduloasă a unei secvenţe pirat cu caracter electoral într-o emisiune difuzată pe postul Radio România Actualităţi - a stabilit că responsabil de producerea acestui incident este dl. Ielcean Florin - Mihai, regizor tehnic emisie, în cadrul Serviciului Tehnic al Radio România Actualităţi (unul din posturile SRR). Ca urmare a rezultatelor cercetării disciplinare, acesta a fost sancţionat cu "desfacerea contractului individual de muncă"", se arată în comunicatul Radioului Public.

Potrivit Radio România, în data de 6 decembrie, în emisiunea "Iarba verde de acasă", difuzată la RRA, "a fost intercalat un material "pirat" conţinând un colaj cu fragmente din discursurile unuia dintre cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al României". "Materialul inserat era de natură să prejudicieze imaginea publică a candidatului, dar şi credibilitatea Societăţii Române de Radiodifuziune", se arată în comunicat.

"Comisia disciplinară a SRR a descoperit că acţiunea de "piratare" a constat în înlocuirea fişierului original, corespunzător emisiunii preînregistrate cu titlul "Iarba verde de acasă", cu alt fişier audio cu aceeaşi denumire, dar având alte date de creare, modificare şi accesare. Fişierul inserat a fost modificat la data de 05.12.2009, la ora 10:55:02, de la staţia de lucru RMPROD 45, aflată în cabina 45, la care avea acces numai regizorul tehnic emisie în cauză", se precizează în comunicat.

Totodată, comisia a stabilit că, pentru realizarea materialului "pirat", staţia de lucru RMPROD 45 nu a fost accesată de la distanţă în perioada vizată, "excluzându-se posibilitatea unui atac informatic extern, a unei erori, a neştiinţei sau a unei neglijenţe în serviciu".

"În perioada vizată (04.12.2009 - 06.12.2009) reţeaua SRR nu a fost accesată decât de personalul tehnic autorizat în acest sens. Comisia a mai stabilit că niciuna dintre persoanele implicate direct în realizarea şi prelucrarea tehnică a materialului original, nu a avut legătură cu fapta săvârşită. Mai mult, operatorii aflaţi în cabina de emisie la momentul difuzării materialului au acţionat în mod corect şi în acord cu normele deontologice promovate şi apărate întotdeauna de către Societatea Română de Radiodifuziune, oprind înregistrarea "pirat" după primele minute de difuzare", se mai arată în comunicatul Radioului Public.

Totodată, Maria Ţoghină, preşedintele-director general al Radioului Public, a declarat pentru MEDIAFAX că Florin-Mihai Ielcean a fost audiat de Comisia de cercetare disciplinară şi nu şi-a recunoscut vina.

"Florin-Mihai Ielcean a fost audiat. Nu a recunoscut, însă având în vedere dovezile fără echivoc furnizate de IBM şi de rapoartele tehnice a rezultat că nimeni altcineva nu a avut cum să lucreze pe conţinutul emisiunii", a spus Maria Ţoghină.

Ţoghină a mai spus că lui Florin-Mihai Ielcean i s-a desfăcut contractul individual de muncă începând din 30 decembrie. Preşedintele-director general al SRR a luat decizia desfacerii contractului individual de muncă, la propunerea Comisiei de cercetare disciplinară, care a fost formată din şeful Serviciului juridic al SRR, directorul editorial, directorul tehnic şi, în calitate de observator, un reprezentant al sindicatului din care face parte Ielcean.

Şefa SRR a precizat că, iniţial, în afară de Ielcean a mai fost cercetată o persoană, care însă nu a fost găsită vinovată de incidentul produs. "Una dintre persoane, în cadrul aprofundării raportului de la IBM şi a rapoartelor tehnice, s-a dovedit că nu a avut nicio implicare şi a fost repusă în drepturi", a explicat Maria Ţoghină.

Potrivit Mariei Ţoghină, deşi Comisia de cercetare disciplinară din SRR s-a pronunţat, va continua ancheta pe care Poliţia Română o desfăşoară în privinţa incidentului din 6 decembrie.

"Cercetarea Poliţiei va continua şi noi sperăm să se ajungă foarte rapid şi la stabilirea elementelor de natură penală, astfel încât să se ia măsurile conform legii. De asemenea, în măsura în care cercetările penale vor conduce la concluzia că au fost alte persoane implicate în producerea acestui incident, vom lua măsurile ce se impun, potrivit legislaţiei muncii", a mai spus Maria Ţoghină.

Pe postul Radio România Actualităţi a fost difuzat, pe 6 decembrie, de la ora 6.14, un spot însoţit de comentariile realizatorului emisiunii "Iarba Verde de acasă", Gheorghe Verman. În spot se regăseau afirmaţii făcute de o voce care o imită pe cea a lui Traian Băsescu, candidatul PDL la preşedinţie, şi care spunea, printre altele, "Ho, ho, ho... am ţepuit, am păcălit" şi "În maxim cinci minute de la vot, voi demisiona din funcţie".

Pe de altă parte, preşedintele-director general al SRR, Maria Ţoghină, a transmis, în aceeaşi zi, o scrisoare către Traian Băsescu, în care preciza că apariţia acestui clip de campanie ar putea fi explicat printr-un "atac informatic extern în emisia postului".

În scrisoare se preciza că SRR va solicita sprijinul organelor abilitate pentru anchetarea acestui caz, pe care îl consideră "un sabotaj la adresa postului public de radio".

"Comitetul Director al SRR s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a analiza această situaţie şi a dispus deja primele măsuri. SRR vă asigură că îşi respectă în mod constant statutul său de post public şi aplică toate reglementările legate de campania electorală, precum şi cele prevăzute în legea de funcţionare a SRR", se mai arăta în scrisoarea semnată de Maria Ţoghină.

Ca urmare a acestui incident, managementul SRR a luat o serie de măsuri, printre care şi sesizarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, "care a declanşat cercetările în cauză prin Serviciul Criminalitate Informatică", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, de Radioul Public, în 9 decembrie.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, pe 6 decembrie, să someze public Radio România Actualităţi, pentru că a difuzat această înregistrare electorală, în dimineaţa zilei celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, fapt interzis de legislaţia audiovizuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici