Ştefan Iordache a primit postum o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, în prezenţa apropiaţilor

Regretatul actor Ştefan Iordache a primit postum, luni, o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Bucureşti, în prezenţa prietenilor şi a familiei - sora sa, Ileana Iordache, actorii Mircea Albulescu şi Marius Stănescu, dar şi Dana Safta, medic şi prietenă de familie a artistului.

214 afișări
Imaginea articolului Ştefan Iordache a primit postum o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, în prezenţa apropiaţilor

Ştefan Iordache a primit postum o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, în prezenţa apropiaţilor (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Evenimentul, moderat de directorul Teatrului Metropolis din Capitală, George Ivaşcu, a început cu un moment muzical susţinut de membri ai Corului Madrigal. Veronica Stoica, de la Corul Madrigal, a spus că instituţia îi aduce astfel un omagiu artistului cu care a realizat un CD cu colinde, în 2005. Copii ale acestui CD au fost distribuite celor câteva zeci de persoane prezente la eveniment.

George Ivaşcu a declarat că premierea postumă a lui Ştefan Iordache face parte dintr-o serie de celebrări ale personalităţilor, anual, în apropierea Paştelui. Seria a debutat în 2011, cu premierea postumă a actorului Amza Pellea.

"Ştefan Iordache spunea mereu «Arta nu e ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe alţii să vadă»", a spus George Ivaşcu despre marele artist.

La rândul său, profesorul universitar Ion Toboşaru l-a descris pe Ştefan Iordache ca fiind "steaua polară în galaxia teatrului românesc".

"Ştefan Iordache a fost o stea, o stea adevărată, un mare actor şi un mare om", a spus şi Ilinca Tomoroveanu, director adjunct al Teatrului Naţional Bucureşti.

"E foarte greu să vorbesc despre el. E foarte bine că steaua lui de pe cer are un echivalent pe pământ",a spus actorul Marius Stănescu. "O să îl păstrez în sufletul şi în mintea mea, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră. Să nu îl uitaţi", a încheiat artistul.

Dana Safta, cea care a fost medicul şi, totodată, prietenă de familie a lui Ştefan Iordache şi soţiei sale, şi-a amintit că actorul dispărut şi-a respectat munca, a respectat oamenii şi a respectat tradiţiile, în timp ce actorul Mircea Albulescu s-a arătat încrezător în faptul că, odată cu decesul lui Ştefan Iordache, trupa de teatru "de dincolo" s-a îmbogăţit. "Trupa de teatru a celor din înalt este din ce în ce mai numeroasă şi mai de valoare. Mă simt mai mult al lor decât al dumneavoastră", a spus Mircea Albulescu.

Criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, care a scris biografia marelui actor, "Regele scamator. Ştefan Iordache", a spus că acesta era un om religios şi a amintit de rolul Iisus pe care l-a jucat în "Maestrul şi Margareta", spectacol montat de Cătălina Buzoianu, după textul lui Mihail Bulgakov. "În jocul cu viaţa, în jocul cu arta şi în jocul cu moartea, Ştefan Iordache a rămas actorul-rege", a spus criticul de teatru.

Pe de altă parte, criticul Irina Margareta Nistor a declarat că steaua lui Ştefan Iordache din Bucureşti este "echivalentul stelei lui Barrymore" (rol pe care Ştefan Iordache l-a jucat în spectacolul omonim, semnat de Gelu Colceag). "Noi, cei din cinema, aveam avantajul că l-am putut păstra", a spus criticul de film despre cariera lui Ştefan Iordache.

Cel mai emoţionant moment a fost discursul surorii artistului, care a primit distincţia, pentru acesta. "O vorbă populară spune că, atunci când cerul plânge, celui care ne-a părăsit îi pare rău că a plecat dintre noi. Acum trei ani şi jumătate, cerul a plâns, semn că lui Ştefan îi părea rău să plece (...) Ştefan a fost şi este un mare om şi sunt convinsă că acum se uită cu drag la această stea, oferită pentru nemurirea sa pe pământ", a mai spus sora artistului.

Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, un proiect iniţiat în ianuarie 2011, de Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi Cocor, găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală strălucesc deja stelele unor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Stela Popescu şi Ion Caramitru.

Actorul Ştefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941, la Calafat, şi a murit pe 14 septembrie 2008, într-o clinică din Viena.

Actorul şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre cele mai memorabile roluri ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Şerban Marinescu.

Unul dintre primele filme în care a jucat a fost "Dimineţile unu băiat cuminte"(1966), în regia lui Andrei Blaier. Au urmat "Bietul Ioanide" de Dan Piţa, în 1980, "De ce trag clopotele, Mitică?" de Lucian Pintilie (1981), în care a jucat alături de Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Mircea Diaconu.

Iordache a mai jucat în "Concurs" (1982) de Dan Piţa, "Ciuleandra" (1985) de Sergiu Nicolaescu, "Glissando" (1985) de Mircea Daneliuc şi "Ticăloşii" (2007), în regia lui Şerban Marinescu.

Artistul a primit premiul de excelenţă în cinematografia românească în 2006, la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Ştefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic din Bucureşti şi Teatrul Naţional din Craiova. A colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori precum Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete.

Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de Vise", în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul "Cântece de petrecere" (2003). În plus, el a mai realizat duete cu Sanda Ladoşi pe albumul cântăreţei, "Nu mă iubi" (1997).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici