Miercuri, Consiliul Județean Timiș (CJT) a aprobat în plen decizia de cofinanțare a unui procent de 20% din valoarea totală a lucrărilor la Stadionul Dan Păltinișanu. Decizia a fost anunțată de reprezentanții CJT.
Fondurile din bugetul județului ar putea acoperi integral proiectarea și execuția Stadionului „Dan Păltinișanu” în anul 2026.
Alfred Simonis, președintele CJT, dar și lider al PSD de Timiș, mizează pe contribuția adusă de județ la bugetul de stat, pentru a primi fondurile necesare finalizării proiectului.
„Cerem Guvernului să introducă o excepție pentru autoritățile locale care vor să înceapă investițiile pe banii proprii. Orice alt scenariu în afară de continuarea proiectului stadionului înseamnă reavoință față de Timiș și Timișoara, iar eu nu voi accepta un tratament sfidător” a precizat Alfred Simonis în cadrul conferinței de presă desfășurate miercuri.
Potrivit informațiilor publicate de CJT, „Timișul a contribuit cu sume importante la bugetul de stat, fără să primească înapoi fonduri pentru investiții. În ultimele decenii, județul nostru, după București-Ilfov, aduce cea mai mare contribuție la bugetul de stat. Cu toate acestea, nu a beneficiat de nicio investiție guvernamentală majoră în infrastructura sportivă, în ultimii 35 de ani”, se arată în comunicatul publicat miercuri pe pagina de Facebook a instituției.
Oficialul a discutat cu prim-ministrul Ilie Bolojan, subliniind importanța la nivel județean și local a unui proiect de infrastructură sportivă.
„Am discutat cu premierul Ilie Bolojan și i-am transmis că o echipă de fotbal nu poate exista fără o bază sportivă, fără un stadion. Poli Timișoara este un brand care renaște, iar arena Dan Păltinișanu este infrastructura care lipsește” a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis.
În ceea ce privește lucrările, autoritățile județene din Timiș sunt momentan în etapa de demolare a vechiului stadion. Oficialii au precizat că „lucrările sunt aproape de finalizare”, termenul alocat de 8 luni pentru demolare nu a fost depășit deocamdată.
Deși firma câștigătoare pentru lucrările de proiectare și execuție a fost aleasă încă din aprilie, contestațiile la licitația națională derulată de CNI urmează să fie soluționate în toamna acestui an, adică septembrie-octombrie 2025.
Termenul de proiectare prevăzut în caietul de sarcini este de 8 luni și s-ar putea desfășura în perioada noiembrie 2025 – iunie 2026.
Dacă totul va merge confrom planului autorităților județene, lucrările de execuție la noul stadion ar putea începe în vara anului viitor, cu fonduri proprii din bugetul CJT.
Dacă decizia finanțării este aprobată de guvern, primele fonduri ar putea fi necesare abia în primăvara anului 2027.