Transmisia meciurilor din Liga I de fotbal, analizată de Comisia de sport a Senatului

Biroul Permanent al Senatului a luat, miercuri, în discuţie, o petiţie legată de transmisia TV a meciurilor din Liga I de Fotbal, decizând ca această petiţie să fie analizată de Comisia de sănătate şi sport, a afirmat chestorul acestei Camere, Ioan Chelaru.

83 afișări
Imaginea articolului Transmisia meciurilor din Liga I de fotbal, analizată de Comisia de sport a Senatului

Transmisia meciurilor din Liga I de fotbal, analizată de Comisia de sport a Senatului

Biroul Permanent al Senatului a luat, miercuri, în discuţie, o petiţie în ceea ce priveşte transmisia la nivel naţional a meciurilor din cadrul Ligii I de Fotbal, în urma câştigării dreptului de televizare de către consorţiul Antena 1 şi RCS/RDS.

La finalul şedinţei Biroului Permanent, chestorul Ioan Chelaru a declarat presei că preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a apreciat, în cadrul şedinţei, că aspectul sesizat în petiţie, deşi nu priveşte strict Senatul, constituie o problemă importantă.

În aceste condiţii, Biroul Permanent a decis ca petiţia să fie trimisă Comisiei de sănătate şi sport a Senatului, care să facă un material pe această temă şi să analizeze dacă există vreo posibilitate de intervenţie în cazul televizării meciurilor din Liga I de fotbal, având în vedere că televizarea acestor meciuri face subiectul unui contract privat, iar Senatul nu are atribuţiuni să intervină într-un cadru privat.

Chelaru a mai spus că membrii Biroului Permanent au apreciat că problema televizării la nivel naţional a meciurilor din Liga I de fotbal nu este una care să privească strict Senatul, dar nici una pe lângă care să treacă indiferent.

Petiţia iniţiată de www.antiGSPtv.ro a fost adresată preşedintelui Traian Băsescu, premierului Călin Popescu Tăriceanu, precum şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu.

În documentul intitulat "Petiţie privind transmisiunile meciurilor de fotbal din Liga I efectuate de RDS-Antena1-GSPtv", se menţionează faptul că "licitaţia pentru drepturile de televizare a următoarelor trei ediţii de campionat Liga I la fotbal a fost câştigată de consorţiul format de Antena 1 şi RCS/RDS, cu suma de 85 de milioane euro plus TVA, adică 102 milioane euro".

"Cei care au citit această ştire în mass-media nu au prevăzut ceea ce se va întâmpla cu transmisiunile meciurilor de fotbal din Liga I. Prin înfiinţarea canalelor de sport GSPtv şi prin politica de negociere şi preluarea meciurilor de fotbal doar de către posturile TV de mai sus, se urmăreşte stabilirea unui monopol la nivel naţional", se mai arată în petiţia transmisă preşedintelui Senatului.

Semnatarii petiţiei solicită "să se ia în considerare ceea ce se solicită în document şi situaţia existentă, pentru a găsi o soluţie viabilă în ceea ce priveşte rezolvarea acestei probleme naţionale".

Consorţiul RCS&RDS-Antena 1 va solicita Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) "relaxarea" unor clauze din contractul pentru difuzarea meciurilor din Liga I, declara, la jumătatea lunii august, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, după o discuţie cu reprezentanţii trustului Camina.

CNA a discutat cu reprezentanţii SC Camina Trust SRL - companie a grupului media Intact - despre modul de transmisie a meciurilor din Campionatul Intern de Fotbal de către radiodifuzorul primar GSP TV. La întâlnire a fost invitat atunci şi deputatul independent Mircia Giurgiu, care a depus un memoriu de protest la CNA, exprimând nemulţumirea cetăţenilor cu privire la faptul că nu pot beneficia de transmisiunea televizată a meciurilor din Liga I.

"Reprezentanţii trustului Camina au informat Consiliul că sunt în negocieri cu toţi operatorii mari de cablu şi platformele DTH. Tocmai pentru a putea finaliza în cel mai scurt timp aceste negocieri şi a asigura astfel accesul cât mai larg al publicului la vizionarea meciurilor. Reprezentanţii trustului Camina vor solicita Ligii Profesioniste de Fotbal relaxarea unor clauze din contract. În acelaşi context, Antena 1 s-a angajat să transmită, în fiecare etapă, cel mai important meci, indiferent când acesta este programat", a declarat Răsvan Popescu, după finalizarea discuţiilor.

În 5 august, CNA decisese să solicite, printr-o scrisoare, consorţiului Antena 1-RCS&RDS să urgenteze negocierile cu cabliştii pentru ca 70% din populaţie să aibă acces la Liga I. Atunci CNA preciza că analizează posibilitatea de a cere Guvernului includerea acestor meciuri în lista evenimentelor de importanţă majoră.

Postul Antena 1, alături de operatorul de cablu RCS&RDS, a câştigat, pe 31 martie, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în următoarele trei sezoane, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro. Drepturile TV vizează sezoanele 2008/2009, 2009/2010 şi 2010/2011. Majoritatea meciurilor sunt difuzate de postul GSP TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici