Tudor Caranfil: Cititorul meu ideal este cel care se enervează

Criticul Tudor Caranfil a declarat sâmbătă, la lansarea volumului "Dicţionar universal de filme", la care au participat fiul său, regizorul Nae Caranfil, şi jurnalistul Cristian-Tudor Popescu, că cititorul său ideal este cel care se enervează când îi citeşte cronicile.

402 afișări
Imaginea articolului Tudor Caranfil: Cititorul meu ideal este cel care se enervează

Tudor Caranfil: Cititorul meu ideal este cel care se enervează (Imagine: Mediafax Foto)

"Cititorul meu ideal este domnul Cristian-Tudor Popescu", a declarat criticul Tudor Caranfil. De altfel, jurnalistul Cristian-Tudor Popescu a declarat, la lansare, că Tudor Caranfil este unul din oamenii care au calitatea de a-l enerva.

Pentru că Tudor Caranfil a acordat stele filmelor din dicţionar, în funcţie de impresia pe care i-au lăsat-o, Cristian-Tudor Popescu a declarat că găseşte lucrarea acestuia "suprarealistă". Jurnalistul a explicat că a fost uimit când a citit că "Dogville", de Lars von Trier, o peliculă care este "dumnezeul" său în materie de cinematografie, a primit de la Caranfil doar o stea.

"Stelele sunt date în funcţie de sensibilitatea mea'', a spus criticul, care a explicat că, deşi pe coperta dicţionarului este specificat că acesta conţine 10.500 de articole, de fapt, lucrarea cuprinde 12.500, deoarece numărătoarea calculatorului nu a luat în considerare aproximativ 2.000 de filme.

În dicţionar există, de asemenea, filme româneşti, printre care şi cele semnate de fiul său, Nae Caranfil, nefiind, însă, notate cu stele. De altfel, Cristian-Tudor Popescu a declarat că Nae Caranfil, al cărui cel mai recent film, "Restul e tăcere", nu este prezent în dicţionar, este "cel mai bun şi cel mai important regizor român de după 1989".

"Dicţionar universal de filme", apărut la editura Litera Internaţional, este la cea de-a treia ediţie, ediţia a doua conţinând 7.000 de filme. La Târgul de Carte Gaudeamus, unde a fost lansat, volumul poate fi achiziţionat la preţul de 100 de lei, preţul întreg fiind de aproximativ 130 de lei.

Cea de-a XV-a ediţie a Târgului Gaudeamus (19 - 23 noiembrie) este organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, în parteneriat cu Automobile Dacia, bibliofagia.ro, magazinultau.ro, RCS&RDS, Bancpost, Xerox România şi Metrorex.

Suprafaţa pe care se desfăşoară evenimentele la târg este de 14.000 de metri pătraţi, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului.

Numărul expozanţilor este de peste 400, 40% dintre aceştia reprezentând edituri româneşti. Pentru a opta oară consecutiv, Târgul de Carte Gaudeamus este transmis online, cu sprijinul RCS&RDS, furnizor oficial de internet al manifestării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici