Tudor Giurgiu şi Emilian Oprea, la premiera filmului despre procurorul Panait, de la Berlin

Regizorul Tudor Giurgiu va participa, alături de actorii Emilian Oprea, Andreea Vasile şi Mihai Constantin, la premiera oficială a celui mai recent lungmetraj al său, "De ce eu?", care se va desfăşura pe 11 februarie, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

236 afișări
Imaginea articolului Tudor Giurgiu şi Emilian Oprea, la premiera filmului despre procurorul Panait, de la Berlin

Tudor Giurgiu (Imagine: Theodor Pană/Mediafax Foto)

Şase proiecţii pentru public şi presa internaţională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Evenimentul cinematografic din capitala Germaniei începe joi şi se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secţiunea Panorama Special.

O primă proiecţie deschisă publicului este programată vineri, iar premiera oficială va avea loc pe 11 februarie. Pe covorul roşu de la Berlinală, alături de regizorul Tudor Giurgiu, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache şi Alin Florea.

La seara de gală vor lua parte şi coscenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, precum şi alţi membri ai echipei. În aceeaşi zi, pe 11 februarie, echipa se va întâlni cu jurnaliştii străini, în cadrul unei conferinţe de presă transmise online.

"De ce eu?" a fost deja achiziţionat de agentul de vânzări internaţional Heretic Outreach şi va fi prezentat distribuitorilor din diverse teritorii în cadrul European Film Market.

Thriller-ul politic va fi lansat în cinematografele din toată ţara pe 27 februarie 2015. Filmul este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror şi a presiunilor exercitate asupra sa.

Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă şi dezbateri. Rolul său este interpretat de Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema.

În "De ce eu?", Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras şi Virgil Ogăşanu.

Loredana Novak şi Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

În acest an, Tudor Giurgiu participă pentru a doua oară la Festivalul de la Berlin. În 2006, filmul său "Legături bolnăvicioase" a fost selecţionat în secţiunea Panorama a Berlinalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici