Un celebru fotojurnalist turco-armean, supranumit „Ochiul Istanbulului”, a murit la vârsta de 90 de ani

Celebrul fotojurnalist turco-armean Ara Guler, supranumit "ochiul Istanbulului", care a lucrat pentru agenţia Magnum Photos şi a fotografiat personalităţi precum Salvador Dali, Winston Churchill şi Maria Callas, a murit la vârsta de 90 de ani, în urma unui infarct, potrivit panorama.am.

327 afișări
Imaginea articolului Un celebru fotojurnalist turco-armean, supranumit „Ochiul Istanbulului”, a murit la vârsta de 90 de ani

Un celebru fotojurnalist turco-armean, supranumit „Ochiul Istanbulului”, a murit la vârsta de 90 de ani

Diagnosticat în urmă cu mai mulţi ani cu insuficienţă renală, Ara Guler, cunoscut şi ca "Fotograful Istanbulului", a murit miercuri, în spitalul Florence Nightingale din Istanbul.

Ara Guler acorda o mare importanţă prezenţei oamenilor în fotografii şi se considera un istoric vizual. Potrivit acestuia, fotografia trebuia să le ofere oamenilor o istorie a suferinţelor şi vieţilor lor. Era de părere că arta poate înşela, dar fotografia reflectă realitatea şi din acest motiv a preferat fotojurnalismul.

Şi-a început studiile la Universitatea de film din Istanbul, cu cineastul turc Muhsin Ertugrul, dar a abandonat în favoarea jurnalismului şi, în 1950, în timp ce studia economia, a devenit fotojurnalist pentru publicaţia Yeni Istanbul.

În 1958, Guler a devenit primul corespondent pentru filiala din Turcia a Time-Life, fapt care i-a deschis calea spre alte publicaţii internaţionale de renume, precum Paris Match, Stern şi The Sunday Times.

În 1961, a fost angajat la revista Hayat ca fotograf şef şi, în acea perioadă, i-a cunoscut pe celebrii Marc Riboud şi Henri Cartier-Bresson, care l-au recrutat pentru agenţia Magnum Photos. Lucrările sale au apărut apoi în expoziţii în Germania şi New York (SUA).

Printre personalităţile fotografiate s-au numărat Salvador Dali, Winston Churchill, Indira Gandhi, Maria Callas, John Berger, Bertrand Russell, Willy Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Marc Chagall şi Pablo Picasso.

Fotografiile realizate de Ara Guler au fost incluse în colecţiile unora dintre cele mai prestigioase instituţii din lume, precum Biblioteca Naţională a Franţei din Paris, Muzeul George Eastman din New York, Das imaginäre Photo-Museum şi Museum Ludwig din Köln şi Sheldon Memorial Art Gallery de la Universitatea din Nebraska (SUA).

De-a lungul vieţii, a fost recompensat cu distincţii prestigoase, printre care titlul de Fotograful secolului şi Marele premiu pentru cultură şi arte în Turcia (1999), Master of Leica (1962) şi Legiunea de Onoare în Franţa.

Cu ocazia celei de-a 90-a aniversări, un muzeu care îi poartă numele a fost inaugurat în Istanbul, iar, în ianuarie, o stradă din oraş a primit numele lui Ara Guler.

"Întotdeauna am rămas fidel Istanbulului", declara Ara Guler pentru publicaţia franceză Le Monde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici