Un tablou realizat de Frida Kahlo reapare pe piaţa licitaţiilor după o pauză de 72 de ani

Un tablou realizat de pictoriţa mexicană Frida Kahlo, care înfăţişează o zeitate precolumbiană, va reapărea în public pentru prima oară după 72 de ani, pe 26 mai, la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York.

560 afișări
Imaginea articolului Un tablou realizat de Frida Kahlo reapare pe piaţa licitaţiilor după o pauză de 72 de ani

Autoportret realizat de Frida Kahlo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Intitulat "Survivor", acest tablou a fost vândut în 1938 de o galerie de artă din New York şi de atunci nu a mai apărut niciodată în public. Pe 26 mai, pictura va fi scoasă la vânzare în cadrul licitaţiei de artă latino-americană organizată de casa Christie's.

"Survivor" este unul dintre puţinele tablouri ale pictoriţei mexicane care reprezintă idoli ai civilizaţiilor precolumbiene. Tabloul prezintă un luptător în picioare, pictat în nuanţe maronii, având pe cap un coif cu pene albe. Luptătorul este pictat pe un câmp de culoare galbenă, în fundal apărând zidurile unei case abandonate şi un cer întunecat, în care predomină nuanţele de negru, albastru închis, gri şi galben.

Istoricii de artă consideră că această pictură simbolizează capacitatea pictoriţei mexicane de a supravieţui în momentele tumultuoase care i-au marcat viaţa.

În acel moment, Frida Kahlo tocmai se despărţise de Diego Rivera, un alt pictor mexican celebru şi aştepta să obţină divorţul, după ce descoperise că acesta avea o aventură cu sora ei.

De mărimea unei palme, "Survivor" este ornat cu o ramă din lemn tradiţională provenind din provincia mexicană Oaxaca.

În ultimii ani, Frida Kahlo a devenit o artistă tot mai proeminentă, retrospective ale operelor ei fiind organizate la Tate Gallery din Londra, Walker Art Center din Minneapolis şi Museum of Modern Art din San Francisco. O importantă expoziţie dedicată acestei pictoriţe mexicane va fi vernisată, pe 30 aprilie, la muzeul Martin-Gropius-Bau din Berlin.

Tablourile Fridei Kahlo apar destul de rar pe piaţa licitaţiilor internaţionale, deoarece multe dintre operele sale se află în Mexic şi, potrivit legislaţiei acestei ţări, nu pot fi exportate. Cele mai recente opere semnate de Frida Kahlo ce au fost vândute la licitaţie au fost două schiţe, tranzacţionate în 2007.

Recordul de preţ pentru un tablou semnat de Frida Kahlo este de 5,6 milioane de dolari, stabilit în mai 2006.

Preţul estimat de experţii casei Christie's pentru tabloul "Survivor" este cuprins între 100.000 şi 150.000 de dolari.

Tabloul "Survivor" a fost achiziţionat în 1938 de Walter Pach, un influent critic de artă şi bun prieten al pictorului Diego Rivera.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici