UNITER nu va mai acorda, anul acesta, premiul pentru critică

Ion Caramitru, preşedintele UNITER, a anunţat, marţi, că, la ediţia de anul acesta a Premiilor Uniunii Teatrale, Senatul a acceptat propunerea membrilor juriului de nu acorda premiul pentru critică, din cauza "clinciurilor şi a nemulţumirilor de anul trecut" legate de un membru al juriului.

37 afișări
Imaginea articolului UNITER nu va mai acorda, anul acesta, premiul pentru critică

UNITER nu va mai acorda, anul acesta, premiul pentru critică (Imagine: Mediafax Foto)

"Anul trecut, am avut destule clinciuri de la persoane nominalizate şi nemulţumite", a spus Caramitru. El a indicat că juriul care a făcut nominalizările, format din Magdalena Boiangiu, Ion Cocora şi Doru Mareş, a propus Senatului UNITER să nu se acorde premiul pentru critică, iar Uniunea Teatrală a aprobat cererea cu majoritate de voturi.

Anul trecut, Florica Ichim, Liviu Maliţa şi Miruna Runcan au fost nominalizaţi la premiul pentru critică teatrală, însă cei trei au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată lui Ion Caramitru şi membrilor Senatului UNITER, ca Alice Georgescu să fie eliminată din juriul final pentru că s-ar fi antepronunţat în privinţa premiilor în două articole publicate pe 2 şi 16 martie 2007 în Ziarul de duminică.

Caramitru a declarat atunci că nu poate concepe ideea de a o "recuza pe Alice Georgescu", adăugând că aceasta şi-a exprimat părerea înainte să fie anunţată că a fost inclusă în juriul final al Premiilor UNITER.

După scrisoarea criticilor, au urmat anunţul lui Andrei Şerban privind refuzarea nominalizării şi un comunicat al Teatrului Clasic "Ioan Slavici" care o "recuza" pe Alice Georgescu pentru că s-ar fi antepronunţat asupra producţiei arădene "Iubirea Fedrei" de Sarah Kane, nominalizată la patru premii UNITER.

În cele din urmă, cei trei s-au retras din competiţie, iar premiul pentru critică teatrală nu a mai fost acordat.

Marţi, preşedintele UNITER a afirmat că singurul critic care va primi un premiu anul acesta este Ion Cocora, pentru întreaga activitate.

Trofeul din acest an va fi executat de Vlad Ciobanu şi va fi acordat în cadrul unei Gale regizate de Cornel Todea, cu o scenografie semnată de Andu Dumitrescu. Premiile vor avea valori cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei. "Nu sunt sume fabuloase, noi credem că artiştii noştri merită mult mai mult, dar cheltuielile evenimentului sunt destul de importante", a spus Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER.

În ceea ce priveşte invitaţii speciali ai Galei, Caramitru a evitat să îi numească, pe motiv că nu ştie sigur dacă vor veni. În plus, el a anunţat că nici Andrei Şerban nu va fi prezent - dând citire unei scrisori a acestuia, în care regizorul regreta absenţa la eveniment -, ocazie pentru preşedintele UNITER de a remarca "mica diferenţă" faţă de ediţia de anul trecut a premiilor. La Gala Premiilor UNITER din 2007, Andrei Şerban a refuzat nominalizarea la premiul pentru cel mai bun regizor al Uniunii Teatrale (pentru spectacolul "Purificare") din cauza atitudinii criticului Alice Georgescu. "Andrei Şerban a lucrat meritoriu anul trecut, este nominalizat cu cinci poziţii", a afirmat preşedintele UNITER.

Caramitru a mai anunţat că premiile vor fi acordate de actori "de primă mână", scenografi şi regizori importanţi şi de mai puţini sponsori, deoarece la ediţiile precedente au existat nemulţumiri legate şi de acest aspect.

Nominalizările au fost stabilite de un juriu format din criticii Magdalena Boiangiu, Ion Cocora şi Doru Mareş.

Juriul final, care va decide câştigătorii din seara Galei, este format din Sanda Manu, Cristina Modreanu, Rodica Negrea, Dragoş Buhagiar şi Victor Scoradeţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici