"Vlad Cavalerul Dreptăţii", tema Festivalului "Sighişoara Medievală" din acest an

Tema centrală a celei de a XXI-a ediţii a Festivalului "Sighişoara Medievală" din acest an, care se va desfăşura în perioada 26-28 iulie, este "Vlad Cavalerul Dreptăţii", evenimentul fiind dedicat domnitorului Vlad Ţepeş, născut la Sighişoara.

331 afișări
Imaginea articolului "Vlad Cavalerul Dreptăţii", tema Festivalului "Sighişoara Medievală" din acest an

"Vlad Cavalerul Dreptăţii", tema Festivalului "Sighişoara Medievală" din acest an (Imagine: Andreea Blanatui/Mediafax Foto)

Organizatorii celei de a XXI-a ediţii a Festivalului "Sighişoara Medievală", din perioada 26-28 iulie, au anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că evenimentul îi este dedicat lui Vlad Ţepeş, "figură emblematică, dar şi controversată a lumii medievale".

Tema reprezintă o urmare firească a celor trei ediţii anterioare, intitulate "Întoarcerea Cavalerilor", "Merlin - vrăjitorul lumii medievale" şi "Ioana d’Arc - 600 de ani de luptă şi credinţă", afirmă aceştia.

"În acest an am dorit să ieşim în întâmpinarea publicului iubitor de medieval cu o temă dedicată unui erou românesc şi nu se putea ca acesta să nu fie Vlad Ţepeş, nume care se leagă prin naşterea sa de Cetatea Sighişoarei. De asemenea, am considerat benefic să facem o paralelă între realul Vlad Ţepeş şi ficţiunea Dracula, poveste care a adus Sighişoarei un real avânt din punct de vedere turistic", a declarat Sorin Raţiu, preşedintele Asociaţiei Turistice Sighişoara.

Liviu Pancu, regizorul artistic al festivalului, a precizat că evenimentul nu este o reconstrucţie istorică sau un spectacol istoric.

"Este o «plutire» între elementele sufleteşti pe care le-a trăit Vlad în momentul în care s-a născut, în momentul în care a avut un tată aparţinând unui Ordin al Dragonilor, în momenul în care a crescut la Înalta Curte otomană, lucruri care l-au determinat ca la el acasă să-şi dorească dreptate şi prosperitate pentru neamul lui. Vom face o însumare «energetică» a elementelor, care l-au determinat să fie «Cavalerul Dreptăţii»", a arătat Pancu.

Potrivit programului pus la dispoziţie de organizatori, Festivalul "Sighişoara Medievală" va debuta în 26 iulie, cu "Marea Paradă a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor şi Meşteşugarilor, urmată de deschiderea oficială în "Piata Vlad Cavalerul Dreptăţii" (Piaţa Cetăţii), cu salutul şi învestirea tuturor invitaţilor de către Vlad Cavalerul Dreptăţii, drept cetăţeni liberi în Cetatea Sighişoarei.

Programul primei zile de festival mai cuprinde concerte, spectacole de animaţie, cu steaguri şi cu foc ale unor ordine cavalereşti din ţară, dar şi din Ungaria şi Bulgaria, iar la miezul nopţii - adunarea cavalerilor şi menestrelilor, retragerea cu torţe şi "judecata de taină a trădătorilor", la Turnul cu Ceas.

În "Piaţa Drăculeştilor" (Piaţa Boema) sunt programate concerte, un spectacol de teatru medieval şi o şcoală de dans, în timp ce în "Piaţa Micilor Dragoni" (Piaţa Răţuştelor) va ţine cursuri o şcoală de muzică medievală. În "Tabăra Cavalerilor Lup" se vor proiecta filme istorice, iar la "Casa Cronicarilor", de la Hotelul Sighişoara, vor avea loc conferinţe, seminarii şi întruniri.

Zilele de 27 şi 28 iulie vor începe, de asemenea, cu o paradă, urmată de diverse concerte şi reprezentaţii ale unor ordine cavalereşti.

În 27 iulie, la Casa Cronicarilor vor fi susţinute conferinţele "Eroul medieval în timpul modern", "Ordinul Dragonului" şi "Muzica la marile curţi europene". La miezul nopţii sunt programate un spectacol cu foc, o retragere cu torţe, spectacolele "Marea taină a cavalerilor" şi "Întâlnirea cu Vlad Cavalerul Dreptăţii", iar în 28 iulie sunt programate focul de artificii, "Marea retragere cu torţe" şi "Semnarea Marelui Pact cu Vlad Cavalerul Dreptăţii".

La ediţia din acest an a Festivalului şi-au anunţat participarea formaţiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (România) şi Ambient Folklore, (Bulgaria), precum şi trupele Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Toboşarul şi Garda Cetăţii Sighişoara (România), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) şi Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Evenimentul este organizat de Primăria Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara, în colaborare cu Teatrul Scena, Teatrul Naţional şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Trupa Noua Acropolă şi UNATC Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici