Zilele Cinematografului Portughez, între 27 şi 29 martie, la Bucureşti

Ambasada Portugaliei organizează, între 27 şi 29 martie, la Bucureşti, Zilele Cinematografului Portughez, eveniment ce va prezenta trei filme din producţia recentă: "Alice" (2005), "Atrás das Nuvens / Dincolo de Nori" (2007) şi "O Mistério da estrada de Sintra / Misterul drumului de Sintra" (2007).

22 afișări
Imaginea articolului Zilele Cinematografului Portughez, între 27 şi 29 martie, la Bucureşti

Zilele Cinematografului Portugez, între 27 şi 29 martie, la Bucureşti

Potrivit site-ului Ambasadei Portugaliei, acesta este primul eveniment de gen prezentat publicului din România.

Proiecţiile vor avea loc la Institutul Cultural Român. Intrarea este liberă.

Filmul "Alice", în regia lui Marco Martins, a fost recompensat cu Prix du Regard Jeune la Cannes (2005) şi premiul FIPRESCI, la Festivalul de Film de la Mar del Plata (2006). Filmul prezintă povestea micuţei Alice - au trecut 193 de zile de când ea a fost văzută ultima dată. În fiecare zi, Mario, tatăl fetiţei, reface acelaşi drum pe care îl făcuse în ziua în care Alice a dispărut. Obsedat să o găsească, instalează o serie de camere video care înregistrează zi de zi trecătorii de pe stradă.

În mijlocul acelor nenumărate chipuri, al mulţimii de anonimi, Mario caută un indiciu, un ajutor, un semn. Durerea sfâşietoare cauzată de absenţa lui Alice l-a transformat pe Mario în alt om, dar această căutare persistentă şi tragică este poate singura cale pentru a păstra speranţa că într-o zi Alice va reapărea. Inspirat dintr-un fapt real, primul lungmetraj al lui Marco Martins oferă imaginea unei Lisabone gri şi tragice.

Al doilea film prezentat în cadrul Zilelor Cinematografului Portugez, "Atrás das Nuvens", îl are în prim plan pe Paulo, care are zece ani şi locuieşte cu mama lui în Lisabona. Maria a evitat întotdeauna ca fiul ei să îl cunoască pe bunicul patern, dar Paulo se hotărăşte să-l caute, minţind că pleacă într-o excursie cu şcoala. El îşi întâlneşte astfel bunicul, pe Vitor, un producător de vin căruia trecutul i-a lăsat multe cicatrici.

Trăieşte izolat pe un deal din mijlocul câmpiei, unde păstrează în foarte bună stare un Citroen vechi. În ciuda faptului că nu porneşte, Citroenul este mijlocul de transport pentru toate călătoriile imaginare posibile. În această maşină, Vitor îi dezvăluie nepotului trecutul său şi împreună pornesc într-o aventură emoţionantă, dincolo de dealuri, vii, câmpie şi de tot ceea ce i-a despărţit.

Povestea din "O Mistério da estrada de Sintra" îi prezintă pe Eça de Queiroz şi Ramalho Ortigão, doi scriitori care creează, în vara anului 1870, un roman poliţist de excepţie. Crima pusă pe hârtie de către cei doi prieteni se transpune pe străzile Lisabonei.  

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici