12.700 de români au depozite în bănci de 4 miliarde de euro

Mai puţin de 12.700 de români ţin la bănci aproape patru miliarde de euro în depozite de peste 100.000 de euro, concentrând astfel aproape o cincime din economiile totale ale populaţiei, arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB). Având fiecare în medie plasamente de 300.000 de euro la cel puţin o bancă, aceştia sunt clienţii pentru care se bat bancherii, dar şi companiile din industria luxului.

59 afișări
Imaginea articolului 12.700 de români au depozite în bănci de 4 miliarde de euro

12.700 de români au depozite în bănci de 4 miliarde de euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În acelaşi timp, 14,8 milioane de deponenţi cu economii mici deţin plasamente la bănci de aproape 17 mld. euro, ceea ce arată capacitatea redusă de economisire. "Poate fi con­side­rată o discrepanţă destul de mare", spune Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii. Analiştii spun că încurajarea economisirii este o sursă stabilă de creştere economică pentru viitor.

Datele reflectă doar economiile ţinute la băn­cile locale, însă românii cu disponibilităţi importante sunt vânaţi şi de băncile străine. Nume cu rezonanţă pe plan mondial în industria administrării averilor - UBS, Credit Suisse First Boston sau Lloyds - caută clienţi la Bucureşti. Nu există date certe privind averile ţinute de români în străinătate. Unele voci indică sume între 12 şi 15 miliarde de euro, deşi există estimări mult mai mari: până la 60 de miliarde de euro, în fiecare an fiind trimise peste hotare sume de 3 mld. euro.

"Pot să mă gândesc că există şi români care îşi ţin economiile în afara ţării, mai ales dacă au lucrat mai mult timp în străinătate. Dar chiar şi cu aceste aspecte tabloul nu s-ar schimba semnificativ", spune Crăciun.

Populaţia avea economii la băncile locale de aproape 104 mld. lei (24 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor BNR.

Citeşte mai multe despre românii care au depozite în bănci de peste 4 miliarde de euro pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici