Acţiunile OMV Petrom au fost oprite de la tranzacţionare, după anunţarea eşecului ofertei de vânzare

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au fost oprite de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, după ce Ministerul Economiei a anunţat că a eşuat oferta prin care statul vroia să vândă 9,84% din titlurile companiei.

343 afișări
Imaginea articolului Acţiunile OMV Petrom au fost oprite de la tranzacţionare, după anunţarea eşecului ofertei de vânzare

Acţiunile OMV Petrom au fost oprite de la tranzacţionare, după anunţarea eşecului ofertei de vânzare (Imagine: Shutterstock)

Acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare la ora 15:17, moment la care erau în scădere cu 1,9%, la preţul de 0,3762 lei. Linia descendentă era contrară creşterilor uşoare consemnate de cele mai multe titluri de la BVB.

În prima parte a zilei, titlurile au crescut cu maximum 2%, însă după ora 11:00 preţul a revenit sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

La ora 11:22, MEDIAFAX a publicat informaţia pe surse că oferta la Petrom ar putea fi prelungită sau anulată întrucât subscrierile erau cu mult sub pragul minim stabilit în prospect, de 80%.

Până la momentul suspendării tranzacţiilor, cu acţiunile OMV Petrom au fost realizate transferuri de 625.000 de lei.

Bursa a invocat la momentul suspendării un articol din codul BVB, care prevede oprirea acţiunilor de la transfer în momentul în care un eveniment poate influenţa preţul acţiunilor.

Surse din piaţa de capital au declarat vineri pentru MEDIAFAX că oferta a eşuat, deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri, şi va fi reluată. Potrivit unor surse, investitorii au subscris sub 50% din acţiuni, faţă de 80%, nivelul minim stabilit în prospectul de ofertă.

Ulterior, Ministerul Economiei a confirmat, printr-un comunicat, eşecul ofertei, însă nu a anunţat o dată când va relua oferta.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat eşecul ofertei Petrom la ora 14:33, iar BVB a suspendat acţiunile după 44 de minute la ora 15:17, la momentul când Ministerul a transmis comunicatul.

Oferta a început la 11 iulie şi s-a încheiat vineri, 22 iulie, la ora 12:00.

Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi s-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capital din România, preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere. Statul a anunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iar marţi a stabilit un preţ minim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu. Cotaţia minimă este cu aproximativ 3% sub nivelul de la închiderea şedinţei bursiere de joi.

La preţul maxim oferta era evaluată la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la preţul minim statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici