AIE: Costul de producere a energiei solare şi eoliene a scăzut semnificativ în cinci ani

Costul de producere a electricităţii din surse regenerabile, precum cea solară şi eoliană, a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, dar a crescut în cazul celei obţinute din gaze naturale, cărbune şi combustibil nuclear, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), relatează Bloomberg.

481 afișări
Imaginea articolului AIE: Costul de producere a energiei solare şi eoliene a scăzut semnificativ în cinci ani

AIE: Costul de producere a energiei solare şi eoliene a scăzut semnificativ în cinci ani (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

În raportul Projected Costs of Generating Electricity realizat de agenţie se arată că pentru producerea unui megawatt oră de energie utilizând gaze, cărbune şi combustibil nuclear costul este de 100 de dolari în 2015, comparativ cu circa 200 de dolari în cazul energiei solare, care a scăzut însă de la 500 de dolari în 2010.

Costurile iau în calcul investiţiile, carburanţii şi întreţinerea instalaţiilor şi variază semnificativ între ţări şi centralele energetice.

Concluziile AIE au venit în condiţiile în care peste 190 de state intenţionează ca în decembrie să încheie un nou acord, la Paris, pentru limitarea emisiilor generate de combustibilii fosili.

Producţia de energie din carburanţi fosili, inclusiv din cărbune, este una dintre cele mai mari surse de emisii de dioxid de carbon, astfel încât deciziile referitoare la sursele de obţinere a electricităţii vor juca un rol esenţial în reducerea poluării care influenţează schimbările climatice.

Costurile medii ale generării electricităţii din gaze şi cărbune au crescut pe parcursul celor cinci ani analizaţi.

În cazul energiei atomice, costurile au stagnat, contrazicând argumentele referitoare la creşterea acestor costuri la nivel global.

În baza datelor de la 181 de centrale energetice din 22 de ţări, studiul conchide că nu există cea mai ieftină tehnologie în orice circumstanţe, costurile depinzând în mare măsură de disponibilitatea resurselor, costurile forţei de muncă şi reglementările locale.

În Europa, guvernele au stabilit ţinte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi pentru prpducerea de energie din surse regenerabile, cum sunt cea solară şi eoliană.

Marea Britanie urmează să ia o decizie finală referitoare la dezvoltarea centralelor nucleare, în timp ce Germania a crescut generarea energiei din cărbune, cel mai poluant carburant fosil, în urma închiderii centralor atomice, după dezastrul de la Fukushima, în Japonia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici