Ajutoarele de stat pentru Chrysler şi GM, extinse cu 5,5 miliarde de dolari

Administraţia Obama va acorda Chrysler un nou ajutor de stat, de 500 milioane de dolari, pentru a încuraja o alianţă cu grupul italian Fiat, şi va extinde sprijinul pentru General Motors (GM) cu cinci miliarde de dolari în luna mai, pentru a evita falimentul concernului.

16 afișări
Imaginea articolului Ajutoarele de stat pentru Chrysler şi GM, extinse cu 5,5 miliarde de dolari

Ajutoarele de stat pentru Chrysler şi GM, extinse cu 5,5 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui raport independent de supraveghere pe marginea programului de salvare derulat de Trezoreria SUA, General Motors va putea astfel să se restructureze fără a intra în procedură de faliment, iar Chrysler ar trebui să obţină un parteneriat cu Fiat pentru a supravieţui.

Separat, uniunea sindicală United Auto Workers (UAW), cea mai mare organizaţie de acest fel din industria auto americană, îşi încurajează membrii să lanseze apeluri către Casa Albă, prin telefon sau email, pentru a se asigura că muncitorii şi angajaţii pensionaţi sunt trataţi corect în negocierile purtate cu Chrysler şi GM, considerate vitale pentru supravieţuirea celor două companii.

"Avem nevoie de susţinerea preşedintelui Barack Obama şi a echipei sale pentru interesele lucrătorilor şi angajaţilor pensionaţi în cadrul acestor negocieri de restructurare", au transmis liderii UAW către membrii sindicali.

UAW reprezintă circa 26.000 de angajaţi Chrysler şi 62.000 de salariaţi GM.

Uniunea sindicală se confruntă cu presiuni pentru reducerea datoriilor Chrysler şi GM, alături de bănci şi alţi creditori, pentru a permite restructurarea celor două companii fără proceduri de faliment.

Echipa guvernamentală desemnată să supravegheze programele de sprijin pentru industria auto consideră că Chrysler nu poate supravieţui pe cont propriu, iar autorităţile şi-au asumat rolul de intermediar în negocierile dintre compania americană şi grupul Fiat pe marginea unei alianţe.

Administraţia americană a oferit până la şase miliarde de dolari petnru susţinerea alianţei, care ar asigura Chrysler accesul la tehnologia şi brevetele pentru maşini de dimensiuni reduse proiectate de Fiat. Grupul italian ar beneficia, în schimb, de platforme pentru lansarea unei game de camionete uşoare şi de o reţea extinsă şi solidă de comercializare a automobilelor pe piaţa americană.

GM şi Chrysler au încasat, în decembrie 2008, ajutoare de stat în valoare totală de 17,4 miliarde de dolari şi au cerut, ulterior, o majorare semnificativă a fondurilor guvernamentale, avertizând că nu vor putea evita falimentul în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici