Ajutorul pentru Irlanda, raportat la PIB, va fi mai mare decât cel primit de Grecia

Irlanda va primi un ajutor financiar internaţional de până la 60% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mare decât cel de care beneficiază Grecia, de 47% din PIB, relatează Bloomberg.

14 afișări
Imaginea articolului Ajutorul pentru Irlanda, raportat la PIB, va fi mai mare decât cel primit de Grecia

Ajutorul pentru Irlanda, raportat la PIB, va fi mai mare decât cel primit de Grecia (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Goldman Sachs estimează că Irlanda va solicita un ajutor de circa 95 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi FMI. UniCredit anticipează o valoare de 85 de miliarde de euro, iar Deutsche Bank 90 de miliarde de euro.

Grecia a încheiat în luna mai un acord de finanţare cu UE şi FMI în valoare de 110 miliarde de euro, echivalent cu 47% din PIB.

Costul susţinerii Irlandei este majorat de cel de redresare a sistemului bancar, evaluat de Goldman Sachs la aproape o treime din total.

Spargerea bulei speculative de pe piaţa imobiliară, în 2008, a dus băncile irlandeze aproape de colaps, iar economia a intrat în recesiune.

"Ştirile bune, pe termen scurt, nu înseamnă rezolvarea problemei. Aşa cum am văzut în Grecia, asigurarea sprijinului financiar nu eradichează problema fundamentală, respectiv necesitatea unui program de austeritate bugetară pe mai mulţi ani, pentru recâştigarea încrederii pieţelor", a declarat Ken Wattret, analist şef pentru zona euro la BNP Paribas în Londra.

Irlanda a acceptat un program de sprijin financiar la presiunea UE şi BCE, pentru a preveni contagiunea pe pieţele europene periferice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici