Almunia cere miniştrilor de Finanţe o soluţie pentu "tratarea activelor toxice"

Miniştrii de Finanţe ai statelor membre UE trebuie să cadă de acord asupra unei soluţii pentru "tratarea activelor toxice" din sistemele financiare, a declarat, luni, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquin Almunia.

11 afișări
Imaginea articolului Almunia cere miniştrilor de Finanţe o soluţie pentu "tratarea activelor toxice"

Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare Joaquin Almunia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Indiferent dacă deciziile iau forma unei bănci pentru pierderi sau unei scheme bazată pe asigurări, ceea ce contează în primul rând este să cădem de acord asupra activelor eligibile pentru aceste programe şi asupra modului în care le putem pune în valoare", a afirmat Almunia, într-un comentariu scris publicat de Wall Street Journal (WSJ).

Almunia consideră că miniştrii de Finanţe din UE vor discuta aceste chestiuni la reuniunea la nivel înalt care va avea loc marţi.

Oficialul a adăugat că rezolvarea problemei activelor "toxice" este necesară pentru a oferi certitudinea că pieţele de credit vor deveni din nou active şi pentru a ajuta atât consumatorii, cât şi mediul de afaceri să câştige încredere în sistem.

Un acord asupra modului de gestionare a acestor active, care au declanşat criza creditelor în 2007, ar reduce semnificativ potenţialele costuri suportate de contribuabili şi ar ajuta la evitarea distorsionării mediului competiţional, a mai spus Almunia, adăugând că speră ca recuperarea graduală a pieţelor să înceapă în a doua jumătate a acestui an.

"Măsurile de stimulare fiscală anunţate de state din întreaga lume, inclusiv în UE, ar trebui să ne permită să limităm fluxul de ştiri negative şi să creăm condiţiile necesare unei recuperări graduale în a doua jumătate a lui 2009", a afirmat oficialul Comisiei Europene.

Însă, în viziunea lui Almunia, un astfel de scenariu necesită, ca prioritate imediată, întreruperea spiralei de deteriorare a perspectivelor economice, generatoare de probleme pe pieţele financiare, care se traduc, ulterior, în efecte negative asupra economiei reale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici