ANCOM a stabilit noile condiţii în care Netcity permite accesul la infrastructura de comunicaţii

Netcity are obligaţia, începând de marţi, să asigure accesul la infrastructură în condiţii echivalente tuturor furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), printr-un comunicat de presă.

141 afișări
Imaginea articolului ANCOM a stabilit noile condiţii în care Netcity permite accesul la infrastructura de comunicaţii

ANCOM a stabilit noile condiţii în care Netcity permite accesul la infrastructura de comunicaţii

Condiţiile echivalente vor fi acordate tuturor furnizorilor care solicită sau beneficiază deja de acces la infrastructură, dacă aceştia se află în circumstanţe echivalente, potrivit unei decizii a ANCOM. Această decizie a fost luată în baza contractului de concesiune nr. 4390/02.06.2008, încheiat de către societatea Netcity Telecom cu municipiul Bucureşti. Data intrării în vigoare a noii decizii este 15 ianuarie 2019, data comunicării sale către Netcity şi are caracter obligatoriu.

„În cazul în care dezvoltatorul acordă condiţii mai favorabile unui furnizor, atunci are obligaţia să acorde aceleaşi condiţii tuturor furnizorilor, pe baze nediscriminatorii. Totodată, Netcity are obligaţia să asigure terţilor (furnizorilor) acces la infrastructură cel puţin în aceleaşi condiţii, inclusiv în ceea ce priveşte calitatea, cu cele pe care şi le aplică sau pe care le aplică şi persoanelor juridice din acelaşi grup şi să trateze în acelaşi interval de timp cererile de acces la infrastructură sau solicitările de informaţii transmise de furnizori”, au precizat reprezentanţii ANCOM.

Pentru ca fiecare operator să plătească lungimea efectivă a infrastructurii folosite şi în urma observaţiilor primite în perioada de consultare publică, ANCOM a revizuit structura tarifelor pentru serviciile racord şi pentru branşament FTTB şi a înlocuit modalitatea de tarifare per bucată (pentru racorduri), respectiv per pereche (pentru branşament FTTB), cu tarifarea pe metru, în funcţie de lungimea reală a elementului de infrastructură care face obiectul accesului.

Astfel, tarifele maxime practicate de Netcity nu vor depăşi: 73,16 euro/km/lună pentru serviciul de închiriere tubetă transport; 0,224 euro/metru/lună pentru serviciul de închiriere tubetă racord; 0,277 euro/metru/lună pentru serviciul branşament FTTB. Tarifele maxime stabilite nu includ TVA.

Tarifele pentru serviciul închiriere tubetă transport şi închiriere racord vor fi multiplicate cu 1,27 în cazul instalării de cablu coaxial şi, respectiv, cu 1,5 în cazul instalării de cablu cu fire de cupru torsadate.

Durata contractului de acces la infrastructură se stabileşte prin negociere între părţi şi poate fi cuprinsă între 3 ani şi 5 ani.

Contractele de acces la infrastructură dintre furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi Netcity se vor încheia în maxim 30 de zile de la primirea cererii de acces, iar în cazul modificării sau completării unui contract, termenul maxim de negociere este de 15 zile de la data primirii cererii.

Dezvoltatorul proiectului va publica pe pagina de internet informaţii precum: amplasarea canalizaţiei (lista străzilor şi imobilele acoperite de reţea), condiţiile tehnice de acces şi tarifele aferente, regulile pentru utilizarea eficientă a canalizaţiei, termenul de soluţionare a cererilor de acces şi de punere la dispoziţie a elementelor de infrastructură şi indicatorii de calitate.

Netcity are obligaţia de a publica şi contractele cadru de acces la infrastructură fizică şi de a pune la dispoziţia furnizorilor interesaţi un punct de contact pentru furnizarea de informaţii şi gestionarea cererilor de acces.

Cererile de acces pot fi refuzate doar pentru motive obiective ce implică imposibilitatea tehnică, lipsa spaţiului disponibil, afectarea integrităţii şi securităţii reţelelor deja instalate sau existenţa riscului de interferenţe semnificative cauzate de furnizarea serviciilor pe elementele de reţea care ar urma să fie instalate.

Serviciile pe care dezvoltatorul este obligat să le pună la dispoziţia furnizorilor interesaţi sunt serviciul de închiriere tubetă transport, serviciul de închiriere tubetă racord şi serviciul de închiriere fibră optică neechipată branşament FTTB.

„Adoptarea acestei decizii este rezultatul unui proces deosebit de laborios derulat pe parcursul mai multor ani, în contextul adoptării unei noi legislaţii în domeniul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Sper ca, în următoarele luni, să vedem cu toţii schimbările pe care această decizie le va genera în Bucureşti. Decizia facilitează o concurenţă reală la nivelul Capitalei, care se va reflecta în preţuri mai atractive şi servicii competitive”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Netcity are la dispoziţie un termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei ANCOM, pentru a pune în acord contractele în vigoare cu dispoziţiile deciziei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici