ANL a recepţionat de la începutul anului 482 de locuinţe, din 4.820 aflate în construcţie

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a recepţionat de la începutul anului 482 de locuinţe, dintr-un total de 4.820 aflate în diverse stadii de execuţie, a declarat marţi Romeo Drăgan, directorul general adjunct al instituţiei.

244 afișări
Imaginea articolului ANL a recepţionat de la începutul anului 482 de locuinţe, din 4.820 aflate în construcţie

ANL a recepţionat de la începutul anului 482 de locuinţe, din 4.820 aflate în construcţie (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Anul trecut, ANL a recepţionat 2.501 locuinţe, iar în intervalul 2001-2010 au fost finalizate 27.590 de unităţi", a precizat Drăgan la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar".

El a adăugat că preţul de construcţie este de 380 euro pe metru pătrat, fără TVA, conform unui standard aprobat de guvern.

Potrivit sursei citate, preţul la care pot fi achiziţionate în prezent locuinţele construite în cadrul programului de închiriere pentru tineri este 448 euro pe metru pătrat, cu TVA, iar până în prezent au fost vândute 57 de locuinţe.

Oficialul a spus că, deşi cererea este scăzută în prezent, există şi excepţii, precum Cartierul Brâncuşi din Capitală, unde au fost depuse din partea chiriaşilor cereri pentru achiziţia a 30% din cele 1.680 de locuinţe.

Drăgan a arătat că, după finalizarea locuinţelor de către ANL, unităţile locative intră în patrimoniul primăriilor, iar în prezent unele dintre acestea au majorat nivelul chiriilor.

Prin Legea 89/2008 s-a prevăzut vânzarea locuinţelor, iar ulterior prin OUG 14/2010 s-a stabilit ca apartamentele să poată fi cumpărate de chiriaşii acestora după un an de închiriere neîntreruptă, faţă de trei ani, cât era specificat anterior.

Prezent la eveniment, preşedintele şi cel mai mare acţionar al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP), Dan Ioan Popp, a afirmat că standardele de cost pentru construcţiile ANL au o tentă de manipulare, inducând ideea că sunt unanim acceptate.

"Se creează o aşteptare socială care nu este sustenabilă pe piaţă", a spus şeful Impact.

La rândul său, Alexandros Ignatiadis, directorul general şi acţionar al companiei de construcţii Octagon Contracting & Engineering, a afirmat că este nevoie de instituirea unor standarde sau clase pentru locuinţe, la fel cum există pentru clădirile de birouri, pentru a avea o piaţă rezidenţială funcţională.

El a criticat programul ANL şi a afirmat că statul ar trebui "să stea în banca lui".

"Cineva din domeniul politicii acordă contractele de construcţie, iar în a doua fază tot statul hotărăşte cine primeşte aceste apartamente", a spus el.

ANL, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, mai derulează şi un program de construcţie de locuinţe prin credit ipotecar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici