Aproximativ 500 de angajaţi de la Nitramonia Făgăraş vor fi concediaţi

Aproximativ 500 de angajaţi ai companiei Nitroporos SRL, fosta platformă Nitramonia Făgăraş din judeţul Braşov, vor fi concediaţi, la începutul anului 2009, alături de alţi circa 6.000 de salariaţi ai Grupului Interagro, au anunţat, marţi, liderii Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

63 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 500 de angajaţi de la Nitramonia Făgăraş vor fi concediaţi

Aproximativ 500 de angajaţi de la Nitramonia Făgăraş vor fi concediaţi (Imagine: Mediafax Foto)

"Îngrijorarea noastră primordială este pierderea locurilor de muncă de pe platforma Nitramonia Făgăraş, alături de celelalte combinate de îngrăşăminte din ţară ale Grupului Interagro. În total este vorba de 6.600 de angajaţi ai grupului care vor fi disponibilizaţi în 2009", a declarat, marţi, liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro, Lucian Cupu.

Potrivit sursei citate, circa 500 de angajaţi din cei 600 de pe fosta platformă Nitramonia Făgăraş vor primi, începând de marţi, primele notificări de disponibilizare, urmând ca în primele luni ale anului 2009 să intre în şomaj tehnic, iar după disponibilizare angajaţii de la Făgăraş vor primi trei salarii compensatorii.

"Urmează zile sumbre pentru noi şi pentru municipiul Făgăraş. După preluarea platformei Nitramonia de către Viromet Victoria, s-au făcut aici investiţii de 30 de milioane de euro şi ne pregăteam să relansăm producţia. Iar acum ne trezim că ne aflăm exact în aceeaşi situaţie ca în urmă cu un an, când am fost scoşi la privatizare", a adăugat Cupu.

Conform acestuia, pe lângă cei 500 de angajaţi de la Nitroporos vor mai fi disponibilizaţi 850 de salariaţi din cei 1.200 de la Donawchem Turnu Măgurele, 540 din cei 700 de angajaţi de la Sofert Bacău, 700 din 900 de angajaţi de la Azochim Săvineşti - Piatra Neamţ, 700 din 900 de angajaţi de la Amonil Slobozia şi aproximativ 2.000 din cei 3.000 de salariaţi de la Azomureş.

Liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro a anunţat că, în aceste condiţii, sindicatele din industria îngrăşămintelor chimice vor organiza pichete simultane la prefecturile din mai multe judeţe afectate de disponibilizări.

Liderul sindical Lucian Cupu a mai spus că în prezent la Făgăraş din aproxiamtiv 40.000 de locuitori doar 27% reprezintă populaţia activă şi doar 5.700 de persoane lucrează cu carte de muncă.

Grupul Interagro, al omului de afaceri Ioan Niculae, deţine combinatele de îngrăşăminte chimice Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, Sofert Bacău, Azochim Săvineşti, Amonil Slobozia, Azomureş Târgu Mureş şi Donawchem Turnu Măgurele.

Societatea Nitroporos SRL a fost înfiinţată în 7 martie 2008 şi administrează activele companiilor de pe platforma Nitramonia Făgăraş, cumpărate de compania Viromet Victoria, al cărei acţionar este grupul Interagro.

Viromet Victoria a câştigat licitaţia organizată de lichidatorul Euroconsult SPRL Arad, în decembrie 2007, la preţul de 33 milioane lei, inclusiv TVA. În data de 22 octombrie 2007, ca urmare a procedurilor de lichidare voluntară, aproximativ 80% dintre cei 569 de angajaţi ai celor cinci societăţi de pe platformă (Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol, Nitroservice şi Nitrotrans) au primit preavizul în vederea disponibilizării cu acordarea plăţilor compensatorii conform OUG nr. 116/2007, în prima etapă de disponibilizări.

Primii angajaţi, aproximativ 400, şi-au încheiat activitatea în societate în data de 1 noiembire, iar cea de-a doua tranşă de disponibilizări de la începutul anului 2008.

Citeşte şi:

Dacia renunţă la 620 de angajaţi şi întrerupe din nou producţia

Angajaţii şi conducerea Kraft Foods nu se înţeleg asupra salariilor compensatorii

Patronat: Peste 40.000 angajaţi din industria textilă riscă să fie disponibilizaţi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici