Autorităţile europene RESPING proiectul fuziunii dintre doi giganţi din sectorul feroviar

Bruxelles-ul a respins proiectul franco-german de fuziune dintre Alstom şi Siemens, care ar fi putut ajuta Europa să concureze cu China în materie de transporturi pe calea ferată, relatază BBC.

1277 afișări
Imaginea articolului Autorităţile europene RESPING proiectul fuziunii dintre doi giganţi din sectorul feroviar

Autorităţile europene resping proiectul fuziunii dintre doi giganţi industriali

Fuziunea ar fi creat o entitate cu venituri de aproximativ 15 miliarde de euro, cu operaţiuni semnificative în întreaga reţea feroviară europeană.

Autoritatea pentru concurenţă a UE a blocat asocierea, spunând că apariţia noii entităţi ar fi dus la creşterea preţurilor. Firmele apreciau că fuziunea ar fi creat un campion industrial, egal cu alţi jucători de nivel global.

Ministrul de finanţe francez Bruno Le Maire a spus că decizia "va servi intereselor Chinei".

"Comisia a interzis fuziunea deoarece companiile nu au fost dispuse să abordeze preocupările noastre serioase privind concurenţa", a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, într-o declaraţie.

"Fără suficiente contramăsuri, această fuziune ar fi dus la preţuri mai mari pentru sistemele de semnalizare care menţin pasagerii în siguranţă şi pentru generaţiile viitoare de trenuri de mare viteză", a adăugat Margrethe Vestager.

Siemens fabrică trenurile ICE pentru Deutsche Bahn şi construieşte unităţi pentru Eurostar, operatorul tunelului de sub Canalul Mânecii. Alstom produce trenul TGV din Franţa, dar şi material rulant şi sisteme de semnalizare.

Gigantul chinez al transportului feroviar CRRC, cel mai mare jucător global, a concurat agresiv pentru contracte din străinătate în ultimii ani.

În decembrie, Alstom şi Siemens şi-au prezentat răspunsurile la îngrijorările Comisiei în materie de concurenţă, dar acestea nu au reuşit să satisfacă pretenţiile autorităţii.

Partizanii înţelegerii, inclusiv miniştri din Franţa şi Germania, au declarat că Comisia ar trebui să privească dincolo de Europa în sectoare precum transportul şi bankingul. Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, spune că Berlinul şi Parisul au lucrat la o propunere de modificare a regulilor europene privind concurenţa.

"Europa are nevoie urgentă de reforme ... protejarea intereselor clienţilor la nivel local nu trebuie să însemne că Europa nu poate fi egală cu naţiuni de frunte precum China, Statele Unite şi altele", spune directorul executiv al Siemens, Joe Kaeser.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici