AVAS continuă negocierile pentru privatizarea IAR Ghimbav doar cu Aero Vodochody

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a exclus de la procesul de privatizare a constructorului de aeronave IAR Ghimbav compania Marcovici Capital Ltd (Israel), unul din cei doi ofertanţi, şi continuă negocierile doar cu Aero Vodochody (Cehia), a anunţat, marţi, instituţia.

21 afișări
Imaginea articolului AVAS continuă negocierile pentru privatizarea IAR Ghimbav doar cu Aero Vodochody

AVAS continuă negocierile pentru privatizarea IAR Ghimbav doar cu Aero Vodochody (Imagine: Mediafax/AFP)

AVAS derulează negocieri împreună cu Aero Vodochody pentru îmbunătăţirea ofertei depuse de investitor, în vederea preluării pachetului de acţiuni deţinut la IAR Ghimbav, se menţionează într-un comunicat al Autorităţii.

"Cel de-al doilea ofertant, respectiv Marcovici Capital Ltd, a fost exclus de la procesul de privatizare deoarece documentele de participare nu au îndeplinit condiţiile impuse prin dosarul de prezentare", se arată în comunicat.

La 15 septembrie 2008, AVAS a înregistrat două oferte pentru preluarea IAR Ghimbav, din partea celor două companii.

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat la 10 octombrie că autoritatea a solicitat documente suplimentare celor doi ofertanţi, pentru a stabili dacă aceştia corespund cerinţelor.

Documentele pentru participarea la procesul de privatizare a întreprinderii IAR Ghimbav au mai fost achiziţionate de Eurocopter (Franţa) şi firmele româneşti Rups, UTI Systems, Grivco şi RO Mike Trade, dar acestea nu au depus oferte.

Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat în data de 21 aprilie 2008, după ce procedura de privatizare demarată în 2006 nu s-a finalizat. Pachetul scos la vânzare conţine 12,2 milioane de acţiuni, reprezentând 64,89% din capitalul social al IAR Ghimbav, echivalentul participaţiei AVAS.

Constructorul de aeronave a încheiat primul semestru cu un profit brut de 2,1 milioane de lei, de patru ori mai redus faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, la afaceri de 60,9 milioane de lei, mai mari cu 22% faţă de rezultatul obţinut în primele şase luni din 2007.

În primele şase luni din 2007, IAR Ghimbav a obţinut un profit brut de 8,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproximativ 50 milioane de lei.

Titlurile firmei, listată pe piaţa Rasdaq, au închis şedinţa din 31 octombrie la un preţ de 1,8 lei, în scădere cu 9,09% faţă de referinţă, cotaţie la care capitalizarea companiei totalizează circa 34 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici