Banca centrală a Chinei urcă dobânda pentru a combate cea mai ridicată inflaţie din ultimii doi ani

Banca centrală a Chinei a majorat dobânda de politică monetară pentru a doua oară de la mijlocul lunii octombrie, în încercarea de a tempera cea mai ridicată inflaţie din ultimii doi ani, transmite Bloomberg.

14 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Chinei urcă dobânda pentru a combate cea mai ridicată inflaţie din ultimii doi ani

Banca centrală a Chinei urcă dobânda pentru a combate cea mai ridicată inflaţie din ultimii doi ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rata împrumuturilor pe un an a crescut cu 0,25 puncte procentuale, la 5,81%, iar dobânda la depozitele pe un an a înregistrat acelaşi avans, la 2,75%, a anunţat instituţia, într-un comunicat.

Analiştii consultaţi de Bloomberg estimează că până la finele anului următor banca va majora dobânda cu un punct procentual.

Guvernul condus de premierul Wen Jiabao încearcă să limiteze avansul preţurilor proprietăţilor imobiliare şi bunurilor de consum. Creditarea şi surplusul comercial peste aşteptări din noiembrie au introdus noi lichidităţi în economie.

"Măsura arată cât de hotărât este guvernul să controleze inflaţia. Dobânzile pentru creditele pe termen mediu şi lung sunt ajustate de bănci la începutul anului, astfel că prin majorarea ratei cheie în decembrie efectul va fi mai puternic decât ar fi fost dacă se lua decizia în ianuarie", a afirmat Wang Qing, economist la Morgan Stanley Hong Kong.

China a raportat în noiembrie o inflaţie de 5,1%, cea mai ridicată din ultimele 28 de luni. De asemenea, exporturile au atins un nivel record de 153,3 miliarde de dolari, iar surplusul comercial a fost de peste 20 de miliarde de dolari pentru a cincea oară în şase luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici