Banca Transilvania va solicita suplimentarea plafonului pentru "Prima Casă"

Banca Transilvania va solicita Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri suplimentarea plafonului aprobat pentru acordarea de credite în cadrul programului "Prima Casă" la 25 milioane euro, a declarat pentru MEDIAFAX directorul pentru retail al instituţiei, Gabriela Nistor.

59 afișări
Imaginea articolului Banca Transilvania va solicita suplimentarea plafonului pentru "Prima Casă"

Banca Transilvania va solicita suplimentarea plafonului pentru "Prima Casă" (Imagine: Mediafax Foto)

"Am decis să solicităm suplimentarea plafonului la 25 milioane de euro. Cu cererile şi dosarele pe care le avem în lucru suntem aproape de acest nivel", a afirmat Nistor.

Ea a afirmat, pe 10 septembrie, că Banca Transilvania are în lucru dosare pentru "Prima Casă" în sumă egală cu plafonul aprobat de FNGIMM, de 17,1 milioane euro, şi că va analiza posibilitatea de a cere majorarea cotei alocate.

Banca Transilvania a cerut iniţial un plafon de 25 de milioane de euro pentru a acorda credite în cadrul programului guvernamental. Totuşi, valoarea totală a ofertelor depuse de bănci a însumat 1,46 miliarde euro, depăşind plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern de un miliard de euro, şi astfel s-a decis distribuirea pro-rata a sumelor limită de garantare pentru fiecare instituţie.

Potrivit datelor prezentate de FNGCIMM, valoarea solicitărilor de garantare primite de instituţie până luni reprezenta 12,5% din plafonul stabilit de Guvern pentru "Prima Casă", iar unele bănci participante au utilizat peste 70% din plafonul alocat.

Cele mai active patru bănci, respectiv BRD, BCR, Banca Transilvania şi Alpha Bank, cumuleau circa 85% din valoarea totală a solicitărilor de garantare.

"Cinci dintre bănci nu au dat niciun ban. Mai este mai puţin de o lună până când se împlineşte termenul de trei luni când se va rediscuta plafonul pentru fiecare bancă. Atunci se va lua de la cei care nu au dat credite şi se va da celor care au avut credite mai multe", a declarat, marţi, Vasile Coman, director executiv coordonator în cadrul Fondului de Garantare.

Banca Transilvania, înfiinţată în 1993 de un grup de oameni de afaceri români şi listată din 1997 la Bursa de Valori Bucureşti, avea deschise în finele primului semestru 521 de sucursale şi agenţii şi 6.035 de angajaţi.

Profitul net al băncii a scăzut puternic în primul semestru, cu 90,1%, la 11 milioane lei (2,6 milioane euro), faţă de câştigul de 111,4 milioane lei din intervalul similar din 2008, în condiţiile adoptării unei politici de provizionare riguroase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici