Băncile au împrumutat în februarie 38,62 miliarde lei de la BNR, în urcare cu 23% faţă de ianuarie

Volumul creditelor acordate de Banca Naţională a României (BNR) băncilor prin facilităţi permanente a urcat cu 22,6% în februarie, la 38,62 miliarde de lei, faţă de 31,5 miliarde de lei în luna precedentă, potrivit datelor BNR.

6 afișări

Dobânda aplicată de BNR pentru facilităţile acordate în luna februarie a fost de 14,05%.

Totodată, băncile au constituit în februarie depozite de două miliarde de lei, de peste trei ori mai mici faţă de plasamentele din luna precedentă, când au însumat 6,6 miliarde de lei.

BNR pune la dispoziţia băncilor facilitatea de creditare Lombard, pe termen foarte scurt, cu o dobândă egală cu rata de politică monetară, plus 4 puncte procentuale, şi posibilitatea de a realiza plasamente la o rată egală cu dobânda cheie minus 4 puncte procentuale.

Dobânda de politică monetară a fost de 10,25% în ianuarie, dar BNR a decis la începutul lunii februarie să reducă rata la 10%.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, dar a exclus pasivele în valută cu scadenţe reziduale de peste doi ani din calculul rezervei.

Instituţiile au împrumutat de la banca centrală în ultimul trimestru din 2008 suma de 87,24 miliarde lei, pe fondul manifestării efectelor crizei financiare internaţionale în economia locală.

În luna octombrie, băncile au împrumutat de la banca centrală suma record de 48,9 miliarde lei, pe fondul tensiunilor existente pe piaţa monetară locală, şi au realizat depozite de doar 2,134 miliarde lei. Lipsa de lichidităţi şi cererea de lei din partea speculatorilor a condus, în octombrie, la creşterea ratelor dobânzii şi până la 50% pe an, ceea ce a determinat aproape blocarea pieţei interbancare.

Ulterior, băncile au contractat în noiembrie credite de 27,68 miliarde lei de la BNR, puţin peste jumătate faţă de luna precedentă, dar au realizat depozite de 6,33 miliarde lei, aproape triplu comparativ cu valoarea din octombrie.

Şi în decembrie băncile au împrumutat de la BNR mai puţini bani, respectiv 10,56 miliarde lei, şi au realizat mai multe depozite, a căror valoare s-a ridicat la 7 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici