Băncile îşi asumă aceleaşi riscuri care au condus la criza financiară mondială

Băncile îşi asumă aceleaşi riscuri care au condus la criza financiară mondială şi ar trebui să-şi conserve capitalul, nu să-l risipească prin plăţi către bancheri şi investitori, avertizează Christian Noyer, membru în Consiliul de Guvernare al Băncii Centrale Europene (BCE).

13 afișări
Imaginea articolului Băncile îşi asumă aceleaşi riscuri care au condus la criza financiară mondială

Băncile îşi asumă aceleaşi riscuri care au condus la criza financiară mondială (Imagine: Mediafax Foto)

Comentariile lui Noyer par să fie un mesaj către autorităţile de reglementare din întreaga lume, care fac eforturi pentru a identifica măsuri de reducere a riscurilor sistemice caracteristice marilor grupuri financiare şi de controlare a imprudenţei care a alimentat criza creditelor.

Oficialul BCE a arătat că profiturile "impresionante" raportate de bănci în ultimele săptămâni reprezintă rezultatul eforturilor guvernelor de a combate criza şi nu trebuie interpretate ca o redresare a sistemului financiar sau ca un indiciu că nu ar mai fi nevoie de reforme.

"Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Într-adevăr, unul dintre riscurile majore din următoarea perioadă va fi apariţia unei mentalităţi de tipul «business as usual». Există semne că unele părţi ale industriei financiare au reînceput să-şi asume practici de risc care amintesc de cele anterioare crizei", a declarat Noyer, subliniind pachetele salariale ale bancherilor, care par să nu reflecte performanţele reale ale băncilor.

Oficialul BCE, totodată guvernator al băncii centrale a Franţei, a mai spus că economia globală s-a stabilizat, iar cel mai pesimist scenariu a fost evitat, însă a avertizat asupra nivelului scăzut al creditării către economia reală, în special către întreprinderile mici şi mijlocii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici