Băncile vor anunţa BNR în maxim două zile lucrătoare despre clienţii care au intrat în insolvenţă

Băncile comerciale vor transmite Băncii Naţionale a României (BNR), începând de săptămâna viitoare, informaţii despre clienţii la care a început procedura de insolvenţă, în termen de două zile lucrătoare de la momentul în care aceştia au înştiinţat instituţia de credit.

29 afișări
Imaginea articolului Băncile vor anunţa BNR în maxim două zile lucrătoare despre clienţii care au intrat în insolvenţă

Băncile vor anunţa BNR în maxim două zile lucrătoare despre clienţii care au intrat în insolvenţă

Potrivit legislaţiei bancare, banca centrală poate solicita băncilor comerciale informaţii suplimentare faţă de raportările curente cu scop prudenţial şi statistic.

Mai mulţi bancheri au declarat pentru MEDIAFAX că au primit miercuri o adresă de la BNR prin care li se solicită ca, începând de luni, 18 mai, să transmită datele privind clienţii pentru care s-a declanşat procedura de insolvenţă.

"Banca Naţională afla foarte târziu chiar de cazuri de insolvenţă privind clienţi mari. Nu exista o obligaţie a băncilor de a raporta astfel de date, iar, în condiţiile actuale, devine mult mai importantă o astfel de informaţie", a confirmat directorul general al Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, contactat de MEDIAFAX.

Cinteză a explicat că cel mai important motiv al acestei decizii îl reprezintă posibilitatea ca banca centrală să poată analiza din timp cu băncile comerciale dacă se impun măsuri preventive în cazul falimentelor unor debitori importanţi.

La finele lunii aprilie, bancherii au discutat cu BNR despre oportunitatea modificării legislaţiei privind insolvenţa, pentru a limita situaţiile în care un creditor poate solicita insolvenţa unei companii pentru neplata datoriei, întrucât instituţiile de credit sunt nevoite să constituie la un moment dat provizioane sau să înceapă executarea debitorului.

"Noi am adus în discuţie problemele legate de insolvenţă. Comunitatea bancară este foarte îngrijorată de faptul că legea insolvenţei permite unui creditor cu o sumă modică să ceară în instanţă insolvenţa debitorului. De aici încep blocaje în lanţ care duc la nerambursare. Comisiile tehnice ale ARB lucrează pentru propuneri concerete de modificarea cât mai rapidă a legii", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

Un număr de 14.483 de firme au intrat în insolvenţă anul trecut, în creştere cu 75% faţă de nivelul din 2007, când 8.297 de societăţi au ajuns în situaţia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-şi plăti datoriile, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici