Băsescu: FMI nu amână tranşa dacă bugetul este aprobat până la 4 decembrie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, pentru cotidianul Gândul, că FMI nu a amânat acordarea celei de-a treia tranşe din acordul stand-by şi că România va primi banii dacă va avea buget până la 4 decembrie, iar legea responsabilităţii fiscale va ajunge în Parlament până la sfârşitul anului.

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: FMI nu amână tranşa dacă bugetul este aprobat până la 4 decembrie

Băsescu pentru Gândul: FMI nu amână tranşa dacă bugetul este aprobat până la 4 decembrie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat dacă FMI amână a trei tranşă din împrumut, Traian Băsescu a declarat, potrivit cotidianului Gândul: "Vă confirm că nu a amânat-o. Delegaţia FMI a plecat. Dacă avem buget până pe 4 decembrie şi legea răspunderii fiscale trimisă în Parlament până la sfârşitul anului, vom primi tranşa a treia de la FMI. De aceea şi presiunile mele pentru crearea unui nou guvern cât mai repede".

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că se aşteaptă la o întârziere a celei de-a treia tranşe a împrumutului de la FMI, "lucrurile părând evidente în acest moment".

El a răspuns, astfel, unui întrebări a presei privind posibilitatea amânării tranşei.

Mai multe surse apropiate discuţiilor purtate între delegaţia Fondului şi oficialii români au afirmat că FMI va amâna pentru ianuarie, aproape sigur, acordarea celei de-a treia tranşe, de aproximativ 1,5 miliarde euro.

"Cel mai probabil tranşa va fi amânată, se pare pentru ianuarie, astfel încât bugetul pentru 2010 să fie stabilit şi aprobat în Parlament. Cea mai importantă problemă este rezolvarea aspectelor politice", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, nu doar bugetul reprezintă o problemă, ci şi toate măsurile aferente construcţiei bugetare de anul viitor, care presupun ori disponibilizări de personal din sectorul public, ori majorări de taxe.

Board-ul FMI se va întruni la mijlocul lunii decembrie pentru a analiza raportul privind cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, în funcţie de care se va aproba cea de-a treia tranşă din împrumutul extern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici