Băsescu: În 2009 e posibilă o creştere economică de 4,5-5%

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România are resurse pentru a obţine în 2009 o creştere economică de 4,5-5% şi va încheia anul 2008 cu inflaţie de 6,6-6,7%.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În 2009 e posibilă o creştere economică de 4,5-5%

Băsescu: În 2009 e posibilă o creştere economică de 4,5-5% (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a spus că o creştere economică de 4,5-5% în 2009 este mulţumitoare în raport cu situaţia globală.

El a declarat că România va încheia anul 2008 cu inflaţie de 6,6-6,7%, lucru pe care l-a calificat drept "deloc catastrofal faţă de situaţia din alte ţări".

Traian Băsescu a adăugat că, dat fiind faptul că efectele reducerii creşterii economice se simt deja, din informaţiile pe care le are, anul 2008 se va încheia cu o creştere economică de 8-8,2%.

"Avem obligaţia ca bugetul de anul viitor să reflecte priorităţile României şi să reducă cât mai mult deficitul bugetar", a spus Băsescu.

El a ţinut să sublinieze că, pentru 2009, nu este posibil să fie depăşită criza economică în România cu pierderi minime dacă nu va exista o corelare cât mai exactă între politicile fiscale ale Guvernului şi politicile monetare ale BNR.

Şeful statului a mai arătat că marea problemă a României nu este în prezent creşterea salariilor profesorilor, ci deficitul de cont curent, care presează pe cursul monedei naţionale şi pe situaţia macroeconomică.

"Îmbucurător este că anul acesta deficitul de cont curent va fi cu 0,2-0,3 mai mic ca cel de anul trecut", a spus Băsescu, menţionând că se poate constata o începere a diminuării deficitului de cont curent. El a estimat că valoarea acestui deficit este de 13,8%.

Preşedintele a mai spus că priorităţile României sunt educaţia, sănătatea, sporirea natalităţii şi reforma administrativă. În opinia preşedintelui, primele dintre aceste domenii pot afecta, dacă nu sunt reformate la timp, fibra naţiunii.

"Nivelul de birocraţie la care s-a ajuns este nejustificat", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici