BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,75%, în linie cu aşteptările analiştilor, iar Banca Angliei a luat o decizie similară, păstrând nivelul minim, 0,5%, al ratei cheie.

113 afișări
Imaginea articolului BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%

BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75% (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

Banca Angliei a menţinut de asemenea, joi, dobânda de politică monetară, dar şi valoarea programului de achiziţii de active la 375 miliarde de lire sterline.

Deciziile celor două bănci centrale au fost anticipate de analişti.

BCE aşteaptă să activeze un program de achiziţii de obligaţiuni imediat după ce Spania va cere ajutor financiar extern, potrivit CNBC. Banca a anunţat, în octombrie, că este pregătită să cumpere obligaţiuni ale ţărilor cu probleme de finanţare, precum Spania şi Italia, după ce acestea cer ajutorul fondului de urgenţă al zonei euro.

Până în prezent nicio ţară nu a cerut activarea programului, însă anunţul BCE a fost suficient pentru a calma pieţele.

Programul de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale ţărilor cu probleme din zona euro, anunţat de BCE în septembrie, este condiţionat de accesarea fondului de urgenţă al zonei euro şi de îndeplinirea unor condiţii stricte, care includ măsuri de austeritate şi reforme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici