Bloomberg: China creează la Bursă câte un miliardar pe săptămână

  • China a generat 20 de miliardari din 118 noi listări la Bursă
  • Majoritatea dintre noii bogaţi au firme în domeniul sănătăţii şi tehnologiei
  • Cel puţin 24 de afacerişti chinezi au devenit miliardari în acest an până în luna iunie
2329 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: China creează la Bursă câte un miliardar pe săptămână

Bloomberg: Chinei crează la Bursă câte un miliardar pe săptămână

Zhong Shanshan şi-a întrerupt studiile în timpul revoluţiei culturale din China. A lucrat în construcţii, apoi s-a angajat ca reporter, iar mai târziu s-a implicat în afaceri cu apă îmbuteliată . Astăzi, el valorează 17 miliarde de dolari după ce în aprilie şi-a deschis o companie farmaceutică, iar de atunci acţiunile firmei au crescut de 26 de ori.
 
Cunoscut în presa chineză ca lupul singuratic, Zhong Shanshan are o poveste demnă de filme, care nu este unică în China. Cel puţin 24 de afacerişti au devenit miliardari în acest an până în luna iunie, pe o piaţă mult mai variată în comparaţie cu ofertele anterioare. Printre aceştia sunt foşti profesori, contabili şi specialişti software, potrivit datelor colectate de Bloomberg Billionaires.
 
Vânzarea acţiunilor a devenit demult o cale profitabilă pentru afacerişti, iar 2020 urma să fie un an dificil din cauza crizei coronavirusului care a afectat economia multor ţări. În schimb, încurajată de o armată de investitori de retail care urmăreau venituri rapide, euforia pieţelor bursiere a fost mult mai evidentă în Asia decât în orice alt loc al lumii, prin recuperarea indicelui de referinţă după criza provocată de virus.
 
Cele 118 companii care au făcut public la Shanghai şi Shenzhen în acest an au strâns aproximativ 20 de miliarde de dolari până în iunie, mai mult decât dublul sumei din prima jumătate a anului 2019, arată datele compilate de Bloomberg. Shanghai a devenit locul 1 al listării mondiale, învingând New York şi Hong Kong.
 
Peste 118 companii deschise în Shanghai şi Shenzen au câştigat peste 20 de miliarde de dolari, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 
 
„Un apetit puternic”
 
„Covid-19 a avut un impact nesemnificativ asupra activităţilor IPO din China continentală”, a declarat Terence Ho, lider IPO şi partener EY China. „Noile IPO-uri din China cresc de obicei în ziua de debut. Acest lucru crează un cerc de investitori cu un apetit puternic”, adaugă el.
 
Pe principalele platforme de tranzaţionare din China, noile listări sar adesea cu 44% în prima zi. 
 
Cel mai recent lot de miliardari chinezi în urma IPO, pe anul 2020, însuma o avere de 70 de miliarde de dolari la jumătatea lunii iulie, potrivit raportului Bloomberg. Majoritatea afaceriştilor deţin companii din industria de sănătate şi tehnologie, cele două sectoare care au ţinut piept pandemiei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici