Boc cere Eximbank să taie salariul conducerii la 1.000 euro

Premierul Boc a cerut Eximbank să reducă salariul conducerii de la circa 20.000 euro în prezent la 1.000 de euro, corespunzător indemnizaţiei unui secretar de stat, după modelul Fondului Proprietatea, avertizând că altfel vor fi identificate şi alte soluţii pentru a efectua diminuarea.

83 afișări
Imaginea articolului Boc cere Eximbank să taie salariul conducerii la 1.000 euro

Boc cere Eximbank să taie salariul conducerii la 1.000 euro

El a afirmat, vineri seara, la OTV, că ar fi normal ca salariul directorului Eximbank să fie stabilit la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, arătând că, în caz contrar, pot fi găsite soluţii în acest sens.

Premierul a făcut trimitere la conducerea Fondului Proprietatea, unde salariul directorului va fi redus până la începutul lunii martie.

Fostul director general al Fondului Proprietatea Daniela Lulache a încasat anul trecut 1,86 milioane lei (441.000 de euro) de la Fond, banii reprezentând indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Fondului.

Ea a fost revocată din funcţie de Consiliul de Supraveghere al FP în luna decembrie, în locul său fiind numit Ionuţ Popescu, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc.

În urma informaţiilor apărute în presă pe marginea compensaţiilor primite de predecesoarea sa, noul director general al FP a anunţat că va solicita ca remuneraţia sa să fie limitată la nivelul celei primite de un secretar de stat, respectiv cel mult 4.800 lei pe lună.

În luna octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că EximBank, condusă de Ionuţ Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, ar fi trebuit să rămână în regimul instituţiilor statului şi să fie supusă legii unice de salarizare a funcţionarilor publici, fiind o bancă alimentată cu bani de la buget.

"Am un sentiment de revoltă că s-a scăpat la EximBank, la domnul Costea s-a scăpat. Nu e vorba numai de domnul Costea. Într-o bancă a statului care trebuie să dea garanţii pentru operaţiuni de comerţ exterior se duce un domn politic acolo şi are circa 25.000 de euro salariu pe lună. Nu este posibil, când acea bancă este alimentată cu bani din bugetul de stat. EximBank-ul trebuie să rămână în regimul instituţiilor statului. Probabil mai sunt instituţii", a spus Băsescu.

Eximbank a precizat atunci că remuneraţiile conducerii băncii au fost aprobate în AGA, singurul for care poate decide modificarea lor, însă managementul băncii va respecta o eventuală decizie a instituţiilor statului de shimbare a sistemului de plată a executivilor din instituţiile financiar-bancare cu capital de stat.

Instituţia de credit preciza totodată că remuneraţia conducerii executive actuale este aceeaşi cu a conducerii anterioare şi nu a fost modificată ca urmare a numirii sau în timpul prezentului mandat.

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a anunţat, joi, că va depune, săptămâna viitoare, în Parlament, un proiect de lege care prevede obligativitatea publicării pe site a salariilor tuturor conducătorilor de instituţii plătiţi din bani publici, astfel încât să nu mai existe confidenţialitate în cazul acestora.

Deputatul a precizat că de acest proiect de lege sunt vizaţi, printre alţii, directorii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ai Fondului Proprietatea şi ai Eximbank.

De asemenea, prin proiect se urmăreşte eliminarea acordării de zeci de salarii compensatorii pentru directorii de instituţii care sunt schimbaţi din funcţii înainte de expirarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici