Bugetul general a înregistrat un deficit de circa 2,4% din PIB, la finele lui 2007

Bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor preliminare, a declarat, luni, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

1 afișare
Imaginea articolului Bugetul general a înregistrat un deficit de circa 2,4% din PIB, la finele lui 2007

Bugetul general a înregistrat la finele anului trecut un deficit de circa 2,4% din PIB

Vosganian a confirmat, astfel, informaţiile publicate, duminică, de MEDIAFAX, agenţia citând surse oficiale.

Deficitul s-a plasat în jurul ţintei stabilite de autorităţi.

Veniturile au totalizat 136,8 miliarde de lei, iar cheltuielile 146,8 miliarde de lei, deficitul fiind de 9,991 miliarde de lei.

După metodologia europeană, veniturile au reprezentat 35% din PIB, cheltuielile 37,6% din PIB, iar deficitul bugetar s-a plasat la 2,6-2,7%, a spus Vosganian.

La a treia rectificare bugetară din 2007, aprobată în 19 noiembrie, Guvernul a redus plafonul de deficit la 2,4% din PIB, bugetul pentru anul trecut fiind construit iniţial pe un deficit de 2,8%.

Vosganian a arătat că "lecţia anului 2007" dovedeşte că economia românească are suficiente resurse pentru a majora alocările, există voinţă politică pentru ca resursele să fie direcţionate spre domeniile prioritare, dar România are nevoie de predicitibilitate.

"Nu cerem nimănui să nu cheltuiască banii alocaţi, cerem predictibilitate", a spus Vosganian.

Printre factori suplimentari care au influenţat bugetul anului trecut, ministrul Economiei şi Finanţelor a menţionat neîncasarea în vamă a TVA aferent produselor provenite din ţările non-UE, în primul trimestru, cu un impact de 424 milioane de euro (0,35% din PIB), devansarea cu două luni a majorării cu 30,5% a punctului de pensie începând cu 1 noiembrie 2007 - 313 milioane de euro (0,3% din PIB), acordarea de subvenţii producătorilor agricoli ca urmare a secetei - 575 milioane de euro (0,5% din PIB).

Pentru 2006 a fost raportat un deficit de 1,7% din PIB, în condiţiile în care ţinta a fost de 2,5%.

Deficitul bugetului consolidat a fost stabilit pentru acest an la 2,7% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici