Businessul contrazice BNR: Scăderea dobânzii este vitală pentru relansarea consumului

Analişti şi oameni de business se declară surprinşi de afirmaţiile oficialilor BNR că reducerea dobânzii de politică monetară nu ar duce la relansarea consumului. "Am reprezenta o excepţie de la funcţionarea economiei de piaţă", spun analiştii.

171 afișări
Imaginea articolului Businessul contrazice BNR: Scăderea dobânzii este vitală pentru relansarea consumului

Businessul contrazice BNR: Scăderea dobânzii este vitală pentru relansarea consumului (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Reducerea dobânzii-cheie a BNR ar fi o măsură care ar ajuta statul să se împrumute mai ieftin şi implicit ar susţine şi economia, iar BNR face notă discordantă faţă de alte bănci centrale fiind mai preocupată de apărarea cursului decât de stimularea economiei, care are mare nevoie de un semnal de încurajare, consideră mai mulţi analişti.

Nici discursul despre încurajarea creditului în lei nu are suport fără semnale de reducere a dobânzii.

Adrian Vasilescu, perceput pe piaţă ca o voce a guvernatorului BNR Mugur Isărescu al cărui consilier este, a susţinut într-un articol publicat ieri în Ziarul Financiar că nu există absolut nicio legătură între revenirea consumului şi reducerea dobânzii-cheie la lei, deoarece politica de creditare a băncilor nu ţine cont neapărat de deciziile BNR, iar bancherii ţin sus dobânzile la credite chiar dacă inflaţia a scăzut puternic. "Mi se pare ciudat să spui că nu există legătură între dobânda-cheie şi consum şi cred că am reprezenta o excepţie. Banca Naţională se gândeşte mai degrabă cum să apere cursul şi nu cum să stimuleze economia. Această strategie a funcţionat foarte bine în perioada de creştere economică, dar nu mai are rost acum, când economia trebuie să îşi revină", comentează Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii şi fost analist bancar.

Pe de altă parte, o situaţie în care băncile nu reacţionează favorabil la semnalele BNR este problematică pentru banca centrală.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici